Дончо Барбалов пред Столица.bg: Новите общински съветници ще решават дали да вдигат данъците (СНИМКИ)

photo_library
 • Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов

  Снимка: Столица.bg

 • Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов

  Снимка: Столица.bg

За последните 4 години Столична община е инвестирала в здравеопазване общо над 50 млн. лв.

Дончо Барбалов е зам.-кмет на София по направление “Финанси и стопанска дейност”, „Столично общинско здравеопазване“ и „Транспорт и транспортни комуникации“. Роден е на 1 октомври 1966 г.
Завършил е Техническия университет в София. Електротехнически факултет, магистър инженер, Финансова магистърска програма в City University in Seattle –Washington, магистър по бизнес администрация, МВА. Допълнителната му квалификация включва различни курсове и специализации по финанси, регулиране на капиталови пазари, както и курс по "Здравен мениджмънт" в Медицински университет – София. Преди да заеме поста на зам.-кмет на София е работил като старши банкер в ЕБВР, специалист по проекти, инфраструктура в Световна банка, София, специалист по проекти в Американска Агенция за Международно Развитие (USAID), България, търговски представител за държавният сектор на IBM България. Владее английски и руски език. Женен с две деца.

 

- Господин Барбалов, кога ще започне и приключи реконструкцията на Зона 4 около "Св. Александър Невски"?

- От Зона 4 е приключен етапът, който включва двете градинки - "Климент Охридски", "Кристал" и части от ул."Московска", „11 август“ и „Дунав“. Предстои препроектиране на най-голямата част от Зона 4 - пространството около храма "Св. Александър Невски". Известно е, че беше невъзможно да се изпълни първоначалният проект на отводняване, главният архитект консултира заданието и сега е на дневен ред сключване на договор за препроектиране на това пространство. Освен отводняването, другата цел е максималното запазване на историческата визия на това пространство. Паветата ще останат, за да се запази обликът. На практика ще бъдат подновени тротоарите, ще има по-модерно осветление на храм-паметника "Св. Александър Невски".

- Колко средства общо са инвестирани за целия мандат в общинското здравеопазване?

- През последните четири години Общинският съвет гласува инвестиции в размер на общо 9,1 милиона лева в общинското здравеопазване – за ремонти на сгради и нова апаратура. Изключително добре работим с Постоянната комисия по здравеопазване, а също и с нейният председател д-р Веселин Милев. Търсим начин да помогнем на максимален брой лечебни заведения според техните нужди – както на болниците, така и на ДКЦ-ата, в които бяха извършени доста ремонти.
Освен тези 9,1 млн. лв., които са инвестирани в инфраструктура през последните 4 години, отделно около 8 до 10 млн. лв. всяка година Столична община дава от своя бюджет за финансиране на медицински дейности, които не се плащат от Здравната каса. За общинското здравеопазване сме въвели програмен бюджет, това е единственото направление с такъв тип финансиране. В последните няколко години следим и строго отчитаме дейностите и постигнатите резултати в здравните дружества.
Както каза наскоро кметът Йорданка Фандъкова, на практика за последните 4 години Столична община е инвестирала в здравеопазване общо над 50 млн. лв. В тази сума се влючват както инвестициите и финансирането на медицински, така и разходите за всички общински скринингови и други здравни програми.

- След толкова инвестиции в апаратура и специалисти, повиши ли се нивото на общинските болници?

- В последните години нивото на общинското здравеопазване значително е подобрено и това вече се забелязва от пациенти и специалисти. Над 30% от здравните услуги в София се извършват от общински болници. В града има голяма конкуренция от държавни и частни здравни заведения, но ето, че първата общинска университетска болница в страната е нашата - Първа МБАЛ. Работим през следващите години да има и втора. Амбицията ни е някоя от АГ-болниците, които са едни от най-добрите в България да станат университетски. Знаем, че това изисква доста работа, но ние разполагаме с добра база и специалисти и можем да постигнем тази цел.

- Идва края на годината, нов мандат. Каква е прогнозата ви за Бюджет 2020 г., с колко трябва да е по-голям от този през 2019?

- Вече се работи по проекта за бюджет 2020 г. Целта не е всяка година бюджетът да става по-голям от предишния, а да се намира добър баланс на нуждите от дейности, които Столична община осъществява. Те са много и разнообразни. Важно е и да се запази добро ниво на инвестиции. Още не мога да кажа какъв ще е бюджетът догодина спрямо този през 2019 г. Дали парите ще са повече - засега не се знае. В последните години сме изключително последователни и успешни в изпълнението на бюджета. На практика тази година най-големите разходи са капиталовите, а от тях голямото перо са европейските проекти. Трябва да се види с какви проекти ще кандидатства Столична община.

- А до момента с какви е кандидатствала?

- Вече сме подали три апликационни форми за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ на закупуването на нови превозни средства – тролеи, трамваи и автобуси. Общата сума за трите проекта е 217 млн. лв. Ако бъдат одобрени, това означава, че през 2020 г. ще имаме 217 млн. лв. инвестиция за нови превозни средства в градския транспорт, включително за довеждащ транспорт до метролиниите в кварталите.

- Господин Барбалов, преди 2 години имаше предложение  от общински съветници по нов начин да се прави бюджета, първо да се определят политики, тяхното финансиране и ет да бъдат обсъждани в ресорните комисии?

- Тук е въпрос на гледна точка какви очаквания влага всеки в процеса. Тази година е малко по-различна от гледна точка на това, че предстоят местни избори. Отделните направления и приоритетите за следващата година ще бъдат дискутирани с ресорните комисии. Това правят колегите през последните 2 години, правя го и аз. Мисля, че това работи добре. Сега, може би, някои общински съветници искат съвсем детайлно да определят къде да отидат парите на общината. Да, те имат това право, но проектът за бюджет се прави от кмета и се внася от кмета. Има ясно разделение на властите, точно СОС има финалната дума по проекта за бюджет, който е разработен от кмета и нейния екип.

-  Как върви изпълнението на Бюджет 2019?

- Последните години имаме 100% изпълнение на планираните приходи в бюджета. Очакванията за собствените приходи за тази година са 735 млн. лв. и в момента сме на 61% от прогнозните приходи. Очакваме и следим приходите и разходите на Столична община и може би за четвърта поредна година ще имаме 100% изпълнение на приходната част. Това се признава и от рейтинговата агенция "Стандард енд пуърс", която на 31 август т. г. потвърди инвестиционния рейтинг на Столична община. Той е равен на този на държавата. Ще уточня, че рейтингът на една община не може да бъде по-висок от този на държавата. Колкото и да сме амбициозни, има неща, с който трябва да се съобразяваме, защото има правила. Рейтингът на Столична община е максимално висок - ВВВ-, което мисля, че е достатъчно добро признание. Трябва да се има предвид, че тази година рейтинговата агенция смени своите критерии за общините и те станаха още по-строги и прецизни.
Иначе от началото на 2019 г. до края на юли имаме 454 млн. лв. собствени приходи. Знаете, че през 2019 г. беше изменен начинът, по които се определя данък МПС и беше въведена сериозна допълнителна преференция за автомобилите с Евро 5 и 6. В крайна сметка, това е част от екологичната политика за незамърсяващите превозни средства и данъкът да е по-нисък.

- Ще се вдигат ли данъците в Столична община за следващата година?

- Това ще го решава вече новият СОС и е една политика, която той ще определи. Това, което имаме като приходи през последните години, сме го реализирали без да увеличаваме данъците за периода 2012 - 2018 година. Приходите са увеличени в размер на 253 млн. лв., което от една страна е резултат на по-добра събираемост, а от друга е резултат от цялостния положителен икономически климат, който също води до увеличение на данъчните приходи.

- Господин Барбалов, как се управляват 3 от най-тежките ресора в Столична община?

- Управляват се с екип. Това са 9 дирекции, в които работят десетки служители и експерти. Мисля, че сме изградили добър екип с директорите и основните експерти там и по този начин човек успява максимално ефективно да разпределя своето време, така че да има контрол и в трите направления. От друга страна, в рамките на правомощията си, всяка дирекция трябва да може да работи самостоятелно. Все пак говорим за една голяма администрация на общината. Човек трябва да делегира права и да си разпределя времето, за да контролира работата.

- Транспортът ви дойде като "екстра"?

- Транспортът е свързан с повече движение. От гледна точка на финансите, човек може да си стои в кабинета, а в транспорта обикаляме обектите, защото има неща които трябва да се свършат на място. Виждате, че и кметът Фандъкова непрекъснато обикаля различните видове обекти, по които се работи в София. Колкото и добре да вървят строителните дейности, докато не го видиш на място, не можеш да си сигурен, че се случва по най-добрия начин. Тази форма на контрол мисля, че стимулира хората от дирекциите, защото те виждат, че се обръща внимание на тяхната работа. Като има проблем се вижда, че някой им помага, за да върви работата.

- Ще продължите ли да управлявате и ресор "Транспортна инфраструктура"?

- Сега нашата задача е да приключим успешно строителния сезон, включително още няколко важни обекта, които трябва да бъдат готови, да продължим работа по улиците в града, където имаме договори за поддръжка. Това, което направихме тази година е различно, защото работим в тясна координация с районните кметове. Разпределихме им не малък финансов ресурс, за да могат по места да свършат някои неща, важни за техния район и за гражданите там. Те са тези, които най-добре знаят, къде и каво има нужда.

- И все пак кой е най-тежкият ресор?

- Всички са тежки и важни, не можеш да игнорираш никой. Всяка от тези дейности е важна за живеещите в града и не може да се неглижира нито един проблем.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (8%, 7 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (42%, 35 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (22%, 18 Гласове)
 • Не и така си е добре. (28%, 23 Гласове)
 • Нямам мнение (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 83 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мият се основни улици и булеварди в столицата...

Миене с автоцистерна с маркуч се извършва през целия ден днес на улици и и булеварди в София, съобщават от Столична общи...

Прочети още keyboard_arrow_right