Двудневно предизвестие за тръгване на градина в София след 26 май

Двудневно предизвестие за тръгване на градина в София след 26 май

Снимка: Столица.bg

Без сборни групи при предучилищните, ще работят цяло лято, каза доц. д-р Тодор Чобанов

Детските градини в София ще отворят във вторник, 26 май т. г. и се очакват децата да са около 2/3 от общия брой.

Родителите сами трябва да преценят дали да пуснат децата на градина. Очаквам, че някои ще изчакат няколко дни и след това ще ги пуснат. Не е задължително да тръгнат всички на 26 май, може и след това по всяко време. Необходимо е родителите да пуснат двудневно предизвестие, че детето ще посещава градината. Това каза зам.-кметът по култура и образование на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов в "Темите" по телевизия Европа.

Той обясни, че е възложено на директорите да се свързаж с родителите и да се разбере колко деца да се очакват във вторник. Ангажимент на родителите е да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, а формуляри има на сайта на Столична община, както и във всяка детска градина в столицата.

Във вторник ще има засилен филтър и задължително ще се мери температурата на децата. Няма да има опашки, температурата ще се мери в групите, уточни Чобанов. Той увери, че е създадена организация за нормално функциониране на градини и ясли.

Някой от групите за най-малките няма да отворят, защото има около 50 медицински сестри, които са напуснали и в момента от Столична община се опитват да осигурят специалисти.

4 пъти дневно ще се дезинфекцира вътре в сградата и децата ще прекарват възможно най-много време на навън в занимания и игра. Ще има пълна изолация между групите, засилен филтър на входа и следене за симптоми. Пресоналът задължително ще мине през изследване за коронавирус. В закритите помещения няма да играят с играчките, а няма да се допуска и внасяне на играчки от вкъщи.

В градините има готовност, ако всички деца в една група тръгнат на 26 май  ите са около 30, да бъдат разделени на по-малки групи. Ще се спазват всички указания на МОН и МЗ, пердупреди д-р Чобанов. "Средно в този сезон посещаемостта е 18 - 20 деца, да може да има случаи всички да се съберат, но директорите ще ги разделят", коментира зам.-кметът на София.

За децата в предучилищна възраст Чобанов соъбщи, че Столична община има готовност и групите ще функционират цяло лято и няма да има сборни.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Премахнаха антипаркинг съоръжения на ул. Латинка и бул. Драган Ца......

При текущ контрол инспектори от столичния район "Изгрев" установиха неправомерно поставени антипаркинг съоръжения по тро...

Прочети още keyboard_arrow_right