Екипите на АПП на Столичната Община бяха отличени в церемонията „Пожарникар на годината“

photo_library
 • Екипите на АПП на Столичната Община бяха отличени в церемонията „Пожарникар

  Снимка: Столична община

 • Екипите на АПП на Столичната Община бяха отличени в церемонията „Пожарникар

  Снимка: Столична община

Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община, участвали в спасителните операции в Турция бяха отличени в церемонията „Пожарникар на годината“. Наградите им връчи президентът на Република България Румен Радев, който е  патрон на събитието. 

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община бяха първите, които реагираха на искането на президента на Република България Румен Радев за оказване на помощ на Турция след опустошителните земетресения.  За два часа и половина след поставената им  задача от кмета на София Йорданка Фандъкова, те  успяха да се мобилизират и да излетят с техника и оборудване към Турция и още същия ден да се включат в спасителните дейности в района на Адана.

Президентът Радев даде висока оценка на работата на аварийно- спасителните екипи на община, ръководени от Красимир Димитров. Той припомни, че сутринта след земетресението е разговарял с кмета на София Фандъкова и са координирали участието на „Аварийна помощ и превенция“ в спасителните дейности. „Екипите на Столичната община показахте за пореден път професионализъм и бяхте първи“, каза още президентът. 

„Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора и трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и нашите спасители още същия ден с екипи и оборудване изпълняваха своя дълг по спасяване и съхраняване на човешкия живот. Когато се взе решение на високо политическо ниво България веднага да окаже помощ, бях сериозно обезпокоен, защото осъзнавах колко времеемко и трудно е да създадем организация и да пристигнем навреме", каза още президентът Радев.

Президентът Радев връчи награди и на екипажите от 16-та авиобаза на Военновъздушните сили, включили се в превоза на българските спасители и хуманитарна помощ към Турция, медиците от екипа на Военномедицинска академия, спасителите от Планинската спасителна служба към БЧК, екипите на пожарникарите, както и доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България, участвали в спасяване на оцелели в земетресенията в Турция.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Турция Айлин Секизкьок, министърът на отбраната Димитър Стоянов и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Посланикът на Турция Айлин Секизкьок изказа благодарност и признателност от името на турския народ на българските спасители от различни структури, които се включиха в помощ на южната ни съседка след случилите се две мощни земетресения там. За мен е гордост да бъда патрон на конкурса „Пожарникар на годината“, да бъда сред тези смели мъже и жени, които се утвърдиха като гръбнак в дейностите по спасяване и на които ние вярваме, че във всеки момент ще се притекат на помощ, обърна се президентът Радев към участниците в тържеството. Това са силните хора, силни със своята смелост, солидарност и себеотрицание и само такива хора могат да вземат решение в полза на другите и е чест за мен да бъда днес сред тези хора, допълни президентът.

„Пожарникар на годината – 2022 г.“ е под патронажа на президента Румен Радев. На церемонията присъстват и посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Автор: Пресцентър Столична община

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради ремонт: Столичната улица „Оборище“ ще бъде затворена...

Столичната улица „Оборище“ в отсечката между бул. "Васил Левски" и храм-паметника „Свети Александър Не...

Прочети още keyboard_arrow_right