Електробусите на градския транспорт станаха общо 65

Столична община

Фотограф: Аделина Ангелова

Заместник-кметът по направление транспорт на Столична община Кристиан Кръстев присъства на пускането в редовна експлоатация на първите 8 електробуса по договора за доставка на общо 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

Доставката на новите електробуси е част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт и подобряване качеството на атмосферния въздух в София, която се реализира през последните години. Програмата се изпълнява със средства по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

"Продължаваме да обновяваме подвижния състав на градския транспорт", каза Кръстев.

"Доставихме и 30 нови тролейбуса. В момента тече доставка на 52 електробуса за довеждащ транспорт. Те са все още в съдебна процедура, която се надяваме да приключи скоро и да се пристъпи към доставката. С тях ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение", допълни той.

Заместник-кметът по транспорт каза още, че отдавна се работи върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт с контактни групи от кварталите, за които е предвиден той. "Вече има разработени маршрути, затова и чакаме с нетърпение приключването на процедурите", заяви той.

Новите машини са нископодови, разполагат с рампа за трудноподвижни хора и майки с детски колички, както и с камери за постоянно видеонаблюдение. Климатизирани са и имат устройства за зареждане на мобилни апарати. Използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5 – 6 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.

"От днес 8 нови електробуса се пускат в движение по автобусна линия № 6 „Автостанция „Гео Милев” – с. Герман и временната линия № Е20Т, която замества трамвай линия № 20 за времето на ремонта. С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии № 60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65", обясни Кристиан Кръстев.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 29 Гласове)
Общо гласували: 1363 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Фандъкова: Качеството на въздуха е предизвикателство за гр......

„Ролята на градовете е водеща, затова във време на предизвикателства и кризи обсъждането на добри идеи и практики,...

Прочети още keyboard_arrow_right