Електронни вместо хартиени стикери за живеещите в синя и зелена зона, хората с увреждания няма да се явяват на комисия

photo_library
 • Електронни вместо хартиени стикери за живеещите в синя и зелена зона, хорат

  Снимка: Столица.bg

 • Електронни вместо хартиени стикери за живеещите в синя и зелена зона, хорат

  Снимка: Столична община

Разширяването на зелената зона в Триадица и Слатина е по настояване на гражданите, минаха и обществените обсъжданияад с предложения за разширяването на синя зона и зелена в Триадица и Слатина

Електронни вместо винетни стикери ще има за живеещите в платените зони за паркиране в София. Хартиени лепенки повече няма да се поставят по стъклата на автомобилите. Това се предвижда в промяната в наредбата за организацията в движението в столицата.

Освен това ще има места пред училищата, за които няма да се плаща за кратък престои. Всички новости, сред които са такива за улеснение на хората със специфични потребности са в доклад на общински съветници от ГЕРБ, внесен в петък в Столичния общински съвет.

Очаква се докладът да мине през всички комисии през идващата седмица и да се гледа на сесията на СОС в четвъртък на 25 юни т. г. 

По време на извънредното положение зелена и синя зона бяха безплатни. Тогава най-потърпевши бяха хората, които живеят там, защото не можеха да си намерят място да паркират пред домовете си. 

Около 5000 места ще има зелената зона в "Слатина"

Ако докладът бъде приет със сигурност ще улесни доста хората с увреждания, защото ще се намали административната тежест при кандидатстване. Така голяма част от документите се се набяват по служебен път. Другото улеснение е, че ще отпадне задължителното им явяване на комисии, както досега, когато кандидатстват за карта за преференциялно паркиране.

В наредбата се предвижда раширяването на платените синя и зелена зона. По този начин, ще се осигурят нови паркоместа в столицата, за да се реши, макар и не изцяло проблемът с паркирането, особено в центъра през делничните дни.

Зелената зона се разширява в район Триадица в кв. Иван Вазов, където живеещите пожелаха платено паркиране. Другото разширение е в кв. Яворов в район Слатина. Увеличението е с 800 места в Триадица и 210  в Слатина и на двете места са минали обществените обсъждания.

Абонаментът, служебните места, пък ще са валидни само в делнични дни. удължава се и работното време на зоните за платено паркиране. Зелената ще функционира в събота от 10 до 18 часа, а синята от 10 до 18 в събота и неделя. В делничните дни платеното паркиране в София ще е от 8.30 до 20.30 ч.

"Заради голямото натоварване на граничните участъци на зелената зона до синята, се предлага част от тях да преминат от по-евтината в по-скъпата зона Ако СОС одобри идеята, синята зона ще обхване района между булевардите “Сливница”, “Опълченска”, “Скобелев”, “Тотлебен”, “П. Славейков”, “Евлоги и
Христо Георгиеви” и “Данаил Николаев”. Сега тя е между булевардите  "Дондуков”, “Хр. Ботев”, “Скобелев” и “В. Левски”, има 5000 места, а паркирането струва по 2 лв. на час. Ако предложението за разширението се приеме, тя ще има общо 12 000 паркоместа", казва общинският съветник и зам-председателя на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков, цитиран от 24 часа.

За разширяването на зонати за платено паркиране настояваше и независимият общински съветник Борис Бонев. Той първи заговори и за увеличаването на цената на синята зона.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
 • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Кантарджиев става консултант на Столична община за COVID-ва......

Прясно пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев став...

Прочети още keyboard_arrow_right