Фандъкова: 70% от столичани признават, че въздухът зависи от всеки от нас и поведението ни

Конференция за въздуха

Снимка: Столична община

За 10 години са изградени 42 км метро, което ще се ползва от 500 000 души, посочи столичният кмет

Експертите, лекарите, институциите и гражданите сме един отбор за справяне с проблема за чистотата на въздуха. Според направено проучване 70 процента от столичани посочват, че чистота на въздуха зависи от тях самите и техните действия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес на Конференцията по проект по програма Европа. Проектът се изпълнява от сдружение "Въздух за здраве".

"За мен и целия ми екип проблемът с качеството на атмосферния въздух е ключов през всичките тези години и особено през последните, когато го поставихме като най-важния пироритети за града. Защото зЗдравето на хората за мен е от най-важните фактори за сигурността на града. Благодаря на всички лекари и специалисти, които ни помагат. Благодаря за партньорството, че се обръщаме винаги към вас за съвети и участие включително и за днешиня форум. Форумът днес е поредна крачка, която правим за решаване на проблема с въздуха. Решаването освен сериозни инвестиции изисква и прякото участие на всеки от нас. При проучване установихме, че 70% от гражданите на София приемат, че решаването на проблема с въздуха зависи от тях и тяхното поведение. Столична община изпълнява програма за подобряването на качеството на въздуха с над 100 конкретни мерки и дейности", каза столичният кмет.

Фандъкова посочи двете най-големи причини за замърсяването на въздуха в столицата и фокусирането на Московска 33 върху тях. Пред форума тя припомни постигнатото до момента и направи своеобразен отчет за обновяването и модернизирането на градския транспорт, което го прави екологично чист.

"В последните години дадохме доста средства в транспорта и на практика направихме най-мащабната модернизация на наземния транспорт в нашия града. Бяха подменени 50% от тролейбусите в града като екотранспорт. 90% от автобусите също са подменени за последните 5 години. Обновяване има и в трамваите и релсовите трасета, като акцент от електротранспорта. Разбира се най-големият екологичен проект в транспорта в София е метрото. Успяхме, само след няколко месеца стават 10 години, да изградим 42 км метро. Подземният транспорт ще спестява 90 000 тона годишно заедно с третата линия. В момента спестяванията на вредните емисии са около 75 000 тона годишно. Очакваме половин милион души да използват екологичния транспорт", припомни столичният кмет.

Утре на сесия на СОС тя очаква да се приеме доклада ѝ за кандидатстване по ОП "Околна среда" за закупуването на нови 82 електробуса, част от тях малки, които да са довеждащ транспорт до метрото. Така ще се разчитане на по-голям интерес и удобство за ползване на метрото. При одобрение Столична община ще може да закупи още 30 тролбея и 25 нови трамвая.

"С това категорично можем да кажем, че сме подменили на 100% тролейбусите и че имаме движение към нулеви емисии на градския транспорт. В момента вървят 20 електробуса. Транспортът в столицата беше отбелязан като успех в доклада на Сметната палата по отношение на качеството на въздуха. Другият голям замърсител е сериозен и е предизвикателство - замърсяването на въздуха през зимата от твърдо битово гориво. Положихме усилия включително на законодателно ниво. Реализираме два големи проекта за подмяната на 1/3 безплатно на отоплителна инсталация - печките на около 20 000 домакинства", каза кметът Йорданка Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
  • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 654 Гласове)
  • Мая Манолова (БСП/други) (13%, 178 Гласове)
  • Борислав Игнатов (ДБ) (10%, 131 Гласове)
  • Борис Бонев (СС) (14%, 193 Гласове)
  • Ангел Джамбазки (ВМРО) (9%, 124 Гласове)
  • Друг / няма да гласувам (4%, 59 Гласове)
Общо гласували: 1339 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2.19386
  • USD
    1.72594
  • CAD
    1.30991
  • CHF
    1.72731
  • JPY
    1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Преносим японски храм се разходи по улиците на София (СНИМКИ)...

Японски бойни изкуства, изработка на оригами и икебана изненадаха приятно столичани, които в почивния ден се раз...

Прочети още keyboard_arrow_right