Фандъкова: Има заповед на РЗИ и Втора градска става инфекциозна болница до 72 часа

Фандъкова: Има заповед на РЗИ и Втора градска става инфекциозна болница

Снимка: Столица.bg

Кметът на София запозна СОС с действията и мерките, предприети от Софийския оперативен щаб

Кметът на София Йорданка Фандъкова запозна днес Столчния общински съвет с всички предприети мерки и действия за ограничаване на епидемиологичната обстановката за коронавируса. Столичният кмет започна общщинските съветници с действията на Софийския оперативен щаб за овладяване на разпространението на COVID-19.

"По моя заповед създадохме временния оперативен щаб на София в момента, в които беше създаден националния щаб. Лично аз съм в постоянен контакт с ген.-майор проф. Мутафчийски, министър Ананиев и министър Маринов, като целта ни пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община. Предприехме тези действия, защото тук всички мерки се отразяват на живота и работата на милиони хора и мащабите, в които работим са огромни", каза кметът на София. 

Ето и цялото изказване на Йорданка Фандъкова на сесията:

Най-важно е да бъдем отговорни и добре организирани, това е и начинът да покажем на практика на хората, че трябва да са спокойни и да не изпадат в паника, защото в такива ситуации тя е най-лошият съветник, като в същото време да сме дисциплинирани и отговорни.

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Ситуацията е динамична, затова моля да е ясно, че говорим за ситуацията в момента.

На територията на града са и лабораториите, които изследват, както пробите от София, така и такива то страната. Аз лично съм в контакт с директорите на всички големи болници в София, в които има инфекциозни отделения, които присъстват при нужда и на заседанията на софийския оперативен щаб. Това ни дава възможност да действаме оперативно и с всички възможности, които имаме заедно, както и да указваме помощ и съдействие на държавните болници при необходимост.

При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница „Пирогов“ в мерките по дезинфекция. По молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта беше в много кратки срокове да се възстанови работата на „Пирогов“, което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт.

Столична община е в готовност за 72 часа да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. От снощи има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции, от днес сутринта има издадена заповед от д-р Пенчев и вече започва организацията за преминаване на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна.

Другите болници, които имат обособени инфекционзи отделения, продължават да работят. Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случай.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.
Едно от най-важните неща, които искам да подчертая и пред вас, това е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които предприемаме в следващите дни. Провела съм разговорите с Министерство на здравеопазването и има варианти за осигуряване на приходите на болницата за този период. В момента, в който имаме готовност, ще ви запозная в конкретика, защото и аз, и вие, като общински съветници, имаме отговорност към дейността на нашата болница, която успяхме да стабилизираме в последните години.

Към момента мерките, които сме предприели и които са в действие, са следните:
Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамвай и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба.
Тази сутрин по предложение на ЦГМ взехме и допълнително решение във връзка с осигуряване на здравето на водачите на градския транспорт и на пътниците, да преустановим временно продажбата на билети в превозните средства.
На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

По моя заповед е въведен строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персонала. За да избегнем някои опити за заобикаляне на правилата, съм разпоредила медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки.

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове. В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие „Социален патронаж“, който доставят храна и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група, са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.
До понеделник училищата в София остават затворени, като причината е заболеваемостта от вирус тип В, на територията на общината. Д-р Пенчев, директор на Софийската регионална инспекция, ежедневно ме информира за заболеваемостта и своевременно ще дадем информация за училищата от 16 март.
Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени. Видяхме решение на общински театър „Възраждане“, който изигра една от постановките си лайф във социалните мрежи и събра 3500 зрители. Да, това не носи приходи, но показва съпричастност. В момента подготвям и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.

В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия – театри, кина, концерти – да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.

От софийския оперативен щаб сме поискали от търговските обекти, банки и други институции, които работят с клиенти да извършват дезинфекция по 4 пъти.
Заповед с указания за действие съм изпратила и до общинските търговски дружества, чиято дейност е свързана с работа с граждани и събиране на хора.

В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.
Общинският съвет има право да обсъжда мерки, които да обезпечат работа му.

Готова съм да разгледаме вашите решения и да се съобразим с тях. Моята позиция е, че работата трябва да продължава при засилена лична хигиена, защото личната сигурност сега е сигурността на всички останали.

Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани. Затова моят призив е за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми – позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина.

Мерките, които въвеждаме определено са свързани с някои ограничения, но тяхната цел е да запазим здравето и живота на нашите съграждани. Важно е да слушаме експертите и да се съобразяваме с тяхното мнение. Следим и опитът на другите страни. Това е и начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова с важни новини за изграждането на нов булевард...

Кметът на София публикува в профила си във Фейсбук важна информация за столичани. Стана ясно,че се планира направата на ...

Прочети още keyboard_arrow_right