Информационните технологии могат да са най-големият сектор от икономиката в София

Фандъкова: Информационните технологии могат да са най-големият сектор от ик

Снимка: Столична община

Информационните и комуникационни технологии имат потенциала да се превърнат в най-големия и силен сектор от икономиката на София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това става ясно от проучването на "Ендевър България", което бе възложено съвместно с Фонда на фондовете и Банката за развитие, съобщава Столична община.

Още през 2020 г. започна увеличението на работещите в дигиталната сфера. Затова и ние като град, в който работят над 80% от технологичните компании, насочваме усилия в това да създаваме добра среда за тяхното разрастване. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер присъстваха на представяне на проучването на "Енденвър България" за предприемаческата тех-екосистема в София.

Фандъкова посочи също, че общината заедно със Софийската агенция за инвестиции прави проучвания и в тях се вижда, че в последните години се развива не само аутсорсинга и развойната дейност, а и създаването на собствена продукция.

Секторът е на трето място по произведена продукция, с 15% от общия дял за 2021 г. и успява да привлича образовани и млади хора, с голям професионален потенциал. Част от досегашния успех на София в тази сфера, се дължи именно на традициите на града в дигиталното образование и подготовката на софтуерни инженери, заяви кметът на столицата.

По думите й това генерира и нови образователни центрове в града. Много технологични компании разработват свои училища. Фандъкова, заяви, че преди дни една такава компания е представила новия си проект за училище.

Именно образователния сектор е следващият, който за мен лично има голям потенциал и би допринесъл много за развитието на София. Обвързването на образованието и с възможностите за кариерно развитие са следващата стъпка, на която именно секторът на технологиите и иновациите в София може да отговори. 

Чрез общинската агенция на инвестиции разработихме и свои инструменти и мерки за насърчаване на бизнеса. Такава мярка е "Зелената карта за административно обслужване" с нея се дава "бърза писта" за индивидуално административно обслужване на територията на Столична община на инвеститори и стартиращи компании.

С цел да улесним и ускорим достъпа на предприятията до финансов ресурс създадохме собствена програма за подкрепа "Акселератор Стартъп София". Вече една от компаниите, получили "зелена карта" работи в столичен район, за да проучи възможностите за намаляване потреблението на енергия в училища и детски градини.

Предстои и специално събитие за стартиращи компании, на които да сме полезни с директно възлагане на работа, което да е полезно не само за Столична община, но и за общинските дружества", съобщи главният изпълнителен директор на "Инвест София" д-р Мария Христова.

В София има сериозен ръст на стартиращи компании, които вече са минали своето първо ниво и разполагат с готов продукт, което е още една предпоставка за позиционирането й като регионален хъб.

Основното предизвикателство пред сектора е недостигът на кадри.  На база на оценката в доклада, дадена от самата предприемаческа общност и от независими външни оценители, както и на опита, който има Инвест София, са очертани няколко следващи стъпки. Първата от тях е изработване на политика на привличане на външни кадри, които реално са на друга географска точка, но работят за позиционираните в столицата компании.

Основен фокус ще е привличането на ангелски инвеститори и подкрепа на стартиращите компании, както и създаването на още по-добра среда за развитие на успешните компании, които създават 82 % от работните места и са почти изцяло експортно ориентирани.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Затварят поетапно централни улици в столицата за миене...

Започва поетапно измиване на централни улици под формата на „карета“ в столицата. Дейностите ще стартират от...

Прочети още keyboard_arrow_right