Фандъкова: "Извънредното положение бе време и за извънредна помощ"

Фандъкова: "Извънредното положение бе и време на извънредна помощ"

Снимка: Столица.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи топли думи на благодарност към всички, които се включиха в овладяване на кризата с коронавируса. Тя направи това на личната си страница във Фейсбук. 
 
"Извънредното положение беше време и за извънредна съпричастност и помощ. Затова сега, когато вече се връщаме постепенно към нормален режим на работа и на живот, за мен е важно да благодаря на всички, които в последните 2 месеца и половина активно се включиха в овладяването на тази невиждана криза", написа Фандъкова. Тя благодари на хората, фирмите и организациите, които се включиха. Макар списъкът съвсем  да не беше кратък. 
 
Общият размер на даренията е 414 264 лв. – това е стойността на дарените храни, лекарства, предпазни маски, облекла, медицинска апаратура и дезинфектанти.
 
Йорданка Фандъкова благодари на фирмите с най-сериозните дарения, които помогнаха изключително много на гражданите с най-ниски доходи, които бяха силно засегнати от кризата.
 
" Магазини „Фантастико“ през цялото време предоставяха топла храна за 140 човека на ден.
 
 "Нестле – България" се включи с дарение на хранителни продукти и напитки.
 
Благодарности на Българския червен кръст и фондация "Българска хранителна банка" за предоставените хранителни продукти, които раздавахме на хора в нужда.
 
 „Панда – ИП" ЕООД дариха два респиратора – за Втора и Четвърта градска болница.
 
 "Олимп – предпазни екипировки" ЕООД, ЕМАГ интернешънъл ООД, "Таргет 2017" ЕООД, „Чайна комюникейшън кънстракшън къмпани“ предоставиха голямо количество предпазни маски и лични предпазни средства за общински болници.
 
 „ОТС Фарма“ АД предостави голямо количество витамини.
 
 "ВП брандс интернешънъл" АД ни дариха дезинфектанти.
 
 Специални благодарности на Столичната РЗИ за предоставените дезинфектанти и предпазни маски.
 
 Благодарности на родителските настоятелства и ръководствата на училища, които дариха хранителни продукти – на 5. ОУ „Иван Вазов“ и 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски"", написа кметът.
 
 43 329 лева са финансовите дарения в дарителска сметка на Столична община. Голяма част от тях се дължат на общински съветници, както на съветници от ГЕРБ, които направиха лични дарения, така и от колеги от всички политически сили, които даряват част от възнагражденията, които получават.
 
Фандъкова предложи тези дарения да отидат да купуване на медицинско оборудване и предпазни средства за общинските болници. "Така при нов ръст на заболеваемостта ще имаме готовност. Затова е и моето решение да не разпускам Общинския логистичен щаб" – посочи също кметът на София.
 
238 граждани бяха доброволци на Столична община – част от тях доставяха храна и лекарства на възрастни хора, други участваха в дезинфекцията. 28 са доброволците от доброволното формирование на общината, както и екипите на Българския червен кръст, с които продължаваме работа.
 
Пез цялото време всички дейности се координираха от директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров и екипа му, на които сърдечно благодаря. Те освен всички други задачи, изпълняваха и най-рисковите – доставка на храна на хора под карантина и транспорт на проби на заразени.
 
Фандъкова благодари и на общинския Социален патронаж, на ръководителя Ради и екипа му, които приготвяха и доставяха храна на възрастни хора, както и на екипите на Столичен инспекторат и почистващите фирми, които активно се включиха в дезинфекция.
 
Кметът изрази признателност и към социалния сектор – на г-жа Атанасова и г-жа Мина Йовчева. Благодарение на усилията ни предпазихме възрастните хора в нашите социални домове. Тяхната работа продължава, защото рискът не е отминал. Специална благодарност към лекарите, медицинските сестри, лаборантите и санитарите в общинските болници и ръководителите – г-н Барбалов и д-р Челуз. Специални благодарности и на проф. Иво Петров, който се включи с лични консултации и помощ за екипите на общинските болници.
 
Фандъкова благодари и на шофьорите на градския транспорт и екипа на г-н Кристиян Кръстев, на всички съветници от комисията по транспорт, с които обсъждахме промените и с които продължаваме да работим за възстановяване на градския транспорт в пълния му обем.
 
На всички членове на Софийския оперативен щаб и на Столичната регионална здравна инспекция – на директора ѝ д-р Пенчев и неговия екип. Ние ще разчитаме на адекватната дейност на столичното РЗИ и в следващите месеци. На старши комисар Хаджиев от СДВР и целия екип на Столичната полиция. Благодарна съм на районните кметове, които се включваха през цялото време. Кметът Фандъкова благодари и лично на проф. Мутафчийски и Националния щаб, които бяха винаги на линия да обсъждаме конкретни мерки за столицата, защото тук ситуацията беше по-различна.
 
Кметът благодари и на всички граждани, които спазваха правилата и помогнаха за овладяването на заразата.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Данъчните на район Витоша и Овча купел се обединяват...

Данъчните отдели "Общински приходи" на районите Витоша и Овча купел се обединяват. Това е станало с решение на СОС, съоб...

Прочети още keyboard_arrow_right