Фандъкова: Надявам се в НС депутатите от София да защитят софиянци за проектите по Плана за възстановяване

Фандъкова: Надявам се в НС депутатите от София за защитят софиянци за проек

Снимка: Столица.bg

Имаше голяма спекулация и тя продължава за съжаления. Не зная причината за тази битка, която се води от страна на министър Пеканов, не мога да си обясна. Това коментира пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова орязването на средсвата за проекти в столицата в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Той твърди, че София взима огромни средства от близо 13 млрд. лв. в Плана за възстановяване, средства заложени и защитени от нас. В първия вариант за столицата бяха в размер на 360 млн. лв. за метрото и 250 млн. лв. за канализация в 4 населени места в Столична община. Гражданите могат да направят сметка, какъв проецент е това от 13 млрд. лв. И второ тези проекти отговарят на всички изисквания на Плана и на Европейската комисия. За радост успях да защитя средствата за метрото. Поначало те бяха защитени и заложени като 360 млн. лв., което е по-малко от 50% от нужните средства. За останалите средства, повече от 50%, ние сме поели ангажимент да ги финансираме. Второ не отговаря на истината и фактът, че София разчита само на европейски средства. София има капацитета и ресурса да защитава средства, собствени или заемни средства, за да съфинансира своите проекти. И трето, за съжаление, парите за канализация бяха категорично орязани. Нямам изобщо обяснение. Няма причина да се орежат изцяло тези 4 населени места, които до този момент нямаха възможност да влязат в каквито и да било програми, защото има изисквания за определен борй жители. Ние успяхме да ги защитим, влязоха в предишния вариант на Плана и аз даже не виждам друго, освен някакви проекти за напоителни системи и тези 250 млн. лв., които се оказаха изключително важни за новите стратегии на съставителите на този План. Надявам се, тъй като Плана влезе в Народното събрание, всички народни представители от София, без значение от коя политическа сила са, да направят всичко възможно да защитят гражданите на София. Защото тези пари не са за Фандъкова или Столична община, а за тези населени места, за които по друга линия трудно могат да се осигурят средства", каза Фандъкова.

Тя коментира, че е неправилно разделението, което прави вицепремиерът Пеканов, като предлага тези пари да се дадат за провинцията.

"Аз имах разговори с моите колеги от Югозападния регион за следващия програмен период и работим партньорски с кметовете на другите общини. Съзнаваме всички, че е важно да се развиват всички общини, за да може да се развива регионът. И в този смисъл получих подкрепата на много от кметовете в Югозападния регион, и София категорично има интерес да се развиват и другите райони", обясни столичният кмет.

Тя отново припомни, че София е двигателя на икономиката и София произвежда над 40% от БВП. Софиянци като граждани и като бизнес плащат, като физически лица  повече от 40% от данъците в държавата, а като юридически повече от 50%.

"Приходите в държавната хазна се плащат от софиянци, а те не получават от тези средства, защото за съжаление финансовата ни система не е децентрализирана. Така че София разчита само на местните си данъци и такси и разбира се на строгата финансова дисциплина, която наложихме и благодарение, на която София в момента има най-високия кредитен рейтинг, който е възможен за община. А това ни позволява, разбира се, да защитаваме и заеми. Затова ви казах, че това е голяма спекулация, като се каза "София разчита само на европейски пари". Нищо подобно! И до момента със строителството на участъците, които пуснахме от третата линия на метрото сме осигурили близо 300 млн. лв., които са собствени средства, тоест София наистина е най-богатия за България град и благодарение на това успяваме да съфинансираме нашите проекти. Аз мисля, че не е здравословен този спор, нездравословна е тази битка, ако е битка, защото тук говорим за 1/4 от българските граждани - софиянци не са изолирани от България. Правителството на България, кметството и общината имат ангажименти към софиянци и всички ние трябва да работим заедно, партньорски, в екип, за да могат да се случат нещата", каза Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 196 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
 • Луна (7%, 46 Гласове)
 • Друг (7%, 45 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проверяват строителни обекти и сервизи в София за горене на отпад......

Проверяват се строителни обекти и сервизи за нерегламентирано горене на отпадъци в София. Шест акта за горене на от...

Прочети още keyboard_arrow_right