Фандъкова по повод 84-ата годишнина от "Кристалната нощ": Наш дълг е да се борим срещу езика на омразата

Фандъкова по повод 84-ата годишнина от "Кристалната нощ": Наш дълг е да се

Снимка: Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в отбелязването на 84-ата годишнина от "Кристалната нощ" – погромът, организиран от нацистите на 9 и 10 ноември 1938 г. срещу евреите, съобщават от Столична община.

За да припомнят за тъмна дата в човешката история, която не бива да се повтаря, се събраха Организацията на евреите в България "Шалом", Американският еврейски комитет в София, Федерацията на ционистите в България, представители на местната власт и дипломатически представителства в България.

"Кристалната нощ" е станала символ на може би най-зловещото престъпление в историята на човечеството. Отбелязваме тази годишнина, за да покажем отново своята непримиримост към режим, който изтребва милиони човешки същества. И това е непримиримост към отнемането на изконни човешки права и насаждането на омразата. Уроците на историята ни показват, че не бива да допуснем в каквато и да е форма злото да обсебва живота ни" – каза кметът Фандъкова.

На събитието присъстваха председателят на ОЕБ "Шалом" проф. д-р Оскар, директорът на офиса на Американския еврейски комитет в София, Виктор Меламед, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов, зам.-кметът по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов.

В "Кристалната нощ" стотици синагоги са опожарени, опустошени са еврейски домове и магазини, стотици души са убити, а над 30 хил. са отведени в концентрационни лагери.

"Благодарение на достойните българи и българската православна църква 48 хил. евреи, част от българската държава, са спасени от сигурна смърт в концентрационните лагери" – посочи проф. Александър Оскар.

Кметът Фандъкова изтъкна, че София е символ на толерантността и мъдростта.

„С името си София значи Божията премъдрост. А това е в същността си послание за светлина и мир, за вяра и добро към ближния. Нашите предшественици ни оставиха послания за мир. В историята на нашия град хората неведнъж са се противопоставяли на омразата и на ежедневните прояви, които я подхранват, какъвто е езикът на омразата. Нетолерантността няма място по нашите улици и в нашия живот.", заяви столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че Столичната община организира редица инициативи за изчистване на езика на омразата от сгради, улици, площади.

"Нашият дълг е да се борим срещу езика на омразата ежедневно. Вярвам, че обединени срещу омразата, няма да я допуснем. Заедно ще продължим да показваме на света, че София означава мъдрост", каза още кметът на София.

Чрез Столичен инспекторат общината е отстранила надписи на омразата. Създаден е и механизъм за незабавна реакция, информира също кметът Фандъкова.

Фандъкова поздрави Иван Алексиев, кмет на Община Поморие, която получи отличието "Светлина на мира" за положени усилия в борбата срещу проявите на език на омразата, престъпления от омраза, расизъм, ксенофобия и нетолерантността.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради ремонт: Столичната улица „Оборище“ ще бъде затворена...

Столичната улица „Оборище“ в отсечката между бул. "Васил Левски" и храм-паметника „Свети Александър Не...

Прочети още keyboard_arrow_right