Фандъкова разговаря за зелени политики със зам.- кмета на Лисабон

Столичният Йорданка Фандъкова среща

Снимка: Столична община

Столичният Йорданка Фандъкова днес проведе среща със зам.-кмета на община Лисабон в направление "Околна среда" Хосе Са Фернандес, съобщиха от пресцентъра на общината.
На срещата бе обсъдено прилагането на зелени политики и мерките за подобряване на качеството на въздуха в градовете. Задълбочаваме сътрудничеството между двете столици, които са градове с древна история.

Целта ни е споделянето на опит и успешни практики за подобряване на качеството на живот на хората, с акцент върху справянето с предизвикателствата от промените в климата." - каза Хосе Са Фернандес.
По думите му големите градове имат общи предизвикателства и трябва да споделят добрите примери.
Столичния кмет Фандъкова посочи, че София се стреми да прилага зелените политики за подобряване на качеството на въздуха при реализирането на всички големи проекти. Интересуваме се от опита Лисабон в тази сфера, който ще е "зелена столица на Европа" за 2020 г.

През последните години София инвестира в развитието на най-екологичния транспорт - метрото, модернизирането на градския транспорт, като доставихме и първите електробуси с нулеви емисии, предстои закупуването на още 15, сподели още тя. Важно е да се отбележи,че София изпълнява програма за възстановяване и изграждане на паркове и градини, както и за залесяване. Последният голям проект е засаждането на новата гора на София на площ от 225 дка.

Припомняме,че Лисабон спечели приза "Зелена столица на Европа" за 2020 г. с акцент върху три направления - устойчивата градска мобилност, ограничаването на ползването на коли, чрез приоритизиране на градския транспорт и пешеходното движение, както и развитие на система за зарядни станции за електромолиби.

Относно управлението на отпадъците в Лисабон се работи за разделно събиране на отпадъци, както и оползотворяване на отпадъците за производство на електроенергия за 150 хил. домакинства. Предвижда се опитът на португалската столица да бъде споделен в съвместни инициативи със Столична община. На срещата присъстваха още съветника на зам.-кмета на Лисабон по направление Околна среда - Педро Ваз и съветника на председателя по околна среда София Кордейро, както и екипът на проект "Зелена София" на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
 • В София (39%, 47 Гласове)
 • На българското черноморие (17%, 20 Гласове)
 • Гърция или чужбина (30%, 36 Гласове)
 • На село (7%, 8 Гласове)
 • Не съм решил (8%, 9 Гласове)
Общо гласували: 120 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Фандъкова проверява ремонтите в София със семейната кола...

Кметът Йорданка Фандъкова доста изненади е замислила днес в почивния ден. Особено вълнуващи те ще са за изпълнителите на...

Прочети още keyboard_arrow_right