Фандъкова разпореди направата на режими за спасяване дома на Цветан Радославов

Фандъкова разпореди направата на режими за спасяване дома на Цветан Радосла

Снимка: Столица.bg

Един от паметниците на културата в столицата е спасен от събаряне или от надстрояване. Това е къщата, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, на ул. „Ангел Кънчев“ 3. За това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своя профил в социалната мрежа.
 
По инициатива на кмета и по предложение на главния архитект на София Столична община е възложила направата на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника. Те ще бъдат предложени за приемане на Министерство на културата. Това е единственият законен начин, за да се сложи спирачка на застрояване в зоната. 
 
Издадената през 2020 г. заповед за изменение на плана спира внесено положително становище от Министерство на културата. В заповедта е поставено условие за намаляване на застрояването. То обаче може да бъде законово гарантирано само, ако Министерството приеме предложението на общината за въвеждане на нов охранителен режим в зоната на паметника. "Затова поискахме от Министерство на културата да не съгласува проекти за намеси в сградата и охранителната ѝ зона до приемане на новите режими за опазване. Това е общото ни становище с кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, който по закон има задължение да съобщи заповедта и да събере възраженията към нея", посочи във Фейсбук Фандъкова.
 
Тя поясни още, че направата на режими за опазване, които да определят обхвата на допустимите намеси, в зони, е ключова задача както за защита на паметниците на културата, така и на средата около тях. Затова и по инициатива на главния архитект Столична община е направила такива режими за цялата зона между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Георги С. Раковски“, както и за всички единични недвижими културни ценности в нея.
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За началото на юни е планиран ремонтът на "Първа българска армия"...

Ремонтът на улица "Първа българска армия" е планиран да започне от юни месец. Следващата седмица Столична община ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right