Фандъкова: „София не получава безплатен обяд, настоявам парите за столицата да не бъдат орязвани“

Йорданка Фандъкова

Снимка: Facebook

Тя не се съгласи с предложението София да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова гостува в „Тази събота“, за да коментира новината, че градът ще получи с около 200 млн. лв. по-малко от първоначално предвидените в Плана за възстановяване и устойчивост.

Столичният кмет обясни, че над 40% от приходите в държавния бюджет се плащат от софиянци. 250 млн. лв. е собственото финансиране от общинския бюджет за изграждането на третата линия на метро досега. „400 млн. лв. сме готови да осигурим за двете разклонения на метрото в "Подуяне" и "Слатина", ако получим 360 млн. лв. от Плана за възстановяване. На този фон да се твърди, че софиянци били получавали "безплатен обяд" и 5% за София от Плана било "огромна концентрация", която трябва да се намали, е незаслужено и обидно отношение към софиянци,“ категорична е Фандъкова.

„Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Поисках среща с министър-председателя Стефан Янев и вицепремиера Атанас Пеканов, на която поставих много сериозно въпросите и защитих проектите на София. Проектът за метрото не само отговаря на всички изисквания на Плана, но той е приет и високо оценен от ЕК“, сподели Фандъкова.

Припомняме, че по-рано тази седмица вицепремиерът Атанас Пеканов обясни, че средствата ще бъдат намалени, защото тези пари трябва да отидат за най-бедните региони, а София не е сред тях. Фандъкова заяви, че кохезионните фондове наистина са насочени към по-слабо развитите региони, но София отговаря на всички критерии за отпускане на финансиране по Плана.

Според думите ѝ Пеканов бил заявил в публичното пространство, че имал намерение да извади проекта за нова линия на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя обясни, че и други държави в ЕС ще разширяват метро линиите си с еврофинансиране от фонда за възстановяване.

Кметът на столицата не се съгласи с предложението на Пеканов София да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен. Според нея такова решение трябва да се вземе на национално ниво. Според нея регионите трябва да се развиват, за да не се пренаселва столицата, но според нея има манипулация по въпроса.

„ЕК не разглежда плана като кохезионна политика, Планът има цел за възстановяване след COVID кризата и гарантиране на устойчиво развитие. Едни от критериите са БВП и брой население. София дава над 40% от БВП на страната, по официални данни тук живеят 1,3 млн. души, това е концентрация, а не средствата, заложени в Плана.

Не мога да приема фрази като „София получава „безплатен обяд“, който сега ще ѝ спрем“, нищо подобно – София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци“, сподели Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (28%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (37%, 252 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 13 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 188 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 47 Гласове)
Общо гласували: 690 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Еко-Е рали България ще участват и четири екипа от Столичен инсп......

  Четири екипа на Столичен инспекторат ще участват в 9-то издание на Еко-Е рали България. То ще протече  под ...

Прочети още keyboard_arrow_right