Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите- темата е пандемията

Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите- темата е пандеми

Снимка: Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите. Темата на събитието бе  възстановяването в условията на пандемия и защо това трябва да започне от местно и регионално ниво. 
В срещата участваха Антонио Лопес-Истурис, генерален секретар на ЕНП, Майкъл Мърфи, председател на комисията по икономическа политика на Комитета на регионите, Исабел Диаз Аусо, президент на регион Мадрид и Олгиерд Геблевич, председател на групата на ЕНП в Комитета на регионите. 
 
Изминалата година беше трудна за всички нас. За огромно съжаление реалността в момента ни показва, че далеч не сме излезли от тази ситуация и пътят за нас и нашите градове ще е дълъг и обвързан с много предизвикателства. Но е безспорен факт, че градовете освен генератор на проблеми са и двигател за решения. За това днес говорим за бъдещето – това, в което трябва да се инвестира.“ Това каза в изказването си кметът на София Йорданка Фандъкова пред участниците в срещата на европейско ниво. 
 
Фандъкова даде пример за подкрепата за развитието на градовете с финансирането на проекти с европейски средства. По думите ѝ „Фондът за възстановяване е голяма възможност за нашите държави и градове и шанс за едно по-ефективно и по-устойчиво бъдеще. Затова вярвам, че това са инвестиции в бъдещето. Този план е нов инструмент, целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки чрез три стълба – оказване на подкрепа за възстановяване, стимулиране на икономиката и частните инвестиции, извличане на поуки от кризата. 
 
В своето изказване Фандъкова коментира и кои са трите основни приоритета в нейната работа: 
- Икономика, базирана на знанието и интелигентния растеж. София получи престижното признание за своя потенциал като беше избрана от ЕК за една от осемте града за изграждане на суперкомпютър. 
- Екология и зелени политики. Околната среда и чистотата на въздуха са обща кауза, зад която стоят устойчиви политики и последователна работа. София подготви и защити пред ЕК проекти, с които постигаме реални ползи за околната среда и качеството на въздуха.  
- Фондът за възстановяване ще ни помогне и за подкрепа на най-уязвимите социални групи, за които ние сме длъжни да се погрижим. Общият планиран ресурс е 377 млн. евро с период на изпълнение 2021–2024г. Тази година ще продължи разкриването на нови услуги като дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и за възрастни хора.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Второ издание на творческата лаборатория за млади хореографи „Хел......

От 12 до 24 юни 2023 ще се състои второто издание на образователния проект на Столична община в подкрепа на млади българ...

Прочети още keyboard_arrow_right