Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите- темата е пандемията

Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите- темата е пандеми

Снимка: Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите. Темата на събитието бе  възстановяването в условията на пандемия и защо това трябва да започне от местно и регионално ниво. 
В срещата участваха Антонио Лопес-Истурис, генерален секретар на ЕНП, Майкъл Мърфи, председател на комисията по икономическа политика на Комитета на регионите, Исабел Диаз Аусо, президент на регион Мадрид и Олгиерд Геблевич, председател на групата на ЕНП в Комитета на регионите. 
 
Изминалата година беше трудна за всички нас. За огромно съжаление реалността в момента ни показва, че далеч не сме излезли от тази ситуация и пътят за нас и нашите градове ще е дълъг и обвързан с много предизвикателства. Но е безспорен факт, че градовете освен генератор на проблеми са и двигател за решения. За това днес говорим за бъдещето – това, в което трябва да се инвестира.“ Това каза в изказването си кметът на София Йорданка Фандъкова пред участниците в срещата на европейско ниво. 
 
Фандъкова даде пример за подкрепата за развитието на градовете с финансирането на проекти с европейски средства. По думите ѝ „Фондът за възстановяване е голяма възможност за нашите държави и градове и шанс за едно по-ефективно и по-устойчиво бъдеще. Затова вярвам, че това са инвестиции в бъдещето. Този план е нов инструмент, целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки чрез три стълба – оказване на подкрепа за възстановяване, стимулиране на икономиката и частните инвестиции, извличане на поуки от кризата. 
 
В своето изказване Фандъкова коментира и кои са трите основни приоритета в нейната работа: 
- Икономика, базирана на знанието и интелигентния растеж. София получи престижното признание за своя потенциал като беше избрана от ЕК за една от осемте града за изграждане на суперкомпютър. 
- Екология и зелени политики. Околната среда и чистотата на въздуха са обща кауза, зад която стоят устойчиви политики и последователна работа. София подготви и защити пред ЕК проекти, с които постигаме реални ползи за околната среда и качеството на въздуха.  
- Фондът за възстановяване ще ни помогне и за подкрепа на най-уязвимите социални групи, за които ние сме длъжни да се погрижим. Общият планиран ресурс е 377 млн. евро с период на изпълнение 2021–2024г. Тази година ще продължи разкриването на нови услуги като дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и за възрастни хора.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 95 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 532 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мият "Симеоновско шосе", ето промените на движението...

Заради миене на бул. „Симеоновско шосе“ в отсечката от Софийски околовръстен път до бул. „Г. М. Димитр...

Прочети още keyboard_arrow_right