Физкултурен салон и тоалетни скарали директорките на две столични училища в една сграда

Физкултурен салон и тоалетни скарали директорките на две столични училища в

Снимка: stmethodiushs.bg

Материална база - физкултурен салон и тоалетни, е причината за напрежението между директорките на две столични училища, които са в една сграда в Красно село, научи Столица.bg.

Именно залата за спорт е станала причина за физическа разправа, за която съобщи общинският съветник Грети Стефанова на заседание на Комисията по култура и образование на СОС във вторник.

"Проблемът, който предложих за обсъждане преди няколко заседания стои и става по-страшно положението. Става въпрос за 142-ро училище и 203-то ПЕГ, които явно не могат да разделят нашата собственост - сградата. Имало е инцидент, в който директорката на едното училище тръгва по коридор на сградата и от другото училище скачат да я бият, да я гонят, и това става пред децата", разказа вчера Грети Стефанова пред Комисията по образование и култура към СОС.

Учителки бият директорка пред учениците в столичния "Красно село"

Всъщност не е имало боксов мач, но е имало блъскане в стената от учител по физическо на 142 училище "Веселин Ханчев" над директорката на 203 ПЕГ "Свети Методий" Таня Трапова, разказа Стефанова.

Проблемът за материалната база, която двете директорки не могат да поделят е от доста време. И изненадващото е, че всички знаят за съществуващото напрежението и мълчат, решение не е намерено, а за проблема се разчува след директен сблъсъка. Едното училище ползва изцяло физкултурния салон, а другото си е пригодило учителска стая за спорт. "Някои учители не разбират, че директорката ги манипулира", коментираха пред Столица.bg започнати със случая.

За дългогодишната тлееща бомба между двете директорки се знае в РУ на МОН София град, знае се в Столична община, знае се в район Красно село, на чиято територия е сградата, приютила двете училища.

Сградата е в близост до Шесто районно на СДВР и в нея е било едно от най-елитните училища на София до 90-те години - Гимназия за славянски езици. Общината решава да раздели сградата, проектирана за едно училище на две. И го прави.

Проблемът е от далечната 1993 година, но в последната година се задълбочава необратимо. В момента там има две училища - едното от I до VII клас, а другото - 203-то, от VII до XII клас, с две администрации. Но това не е единственото в София - такива са Първа английска гимназия, испанската и още няколко.

"Наследихме противооборство между двете администрации и влязохме в ролята на медиатор. Правили сме срещи на ниво обществени съвети и директори. Последната беше август 2022 преди учебната годниа, с идеята да се работи като един екип, в името на децата и да няма проблеми. Изслушах директорите поотделно и после се срещнахме заедно, за да намерим решение", разказа пред Столица.bg кметът на район Красно село Росина Станиславова.

На срещата едната директорка иска нейните ученици да ползват физкултурния салон и получава съгласието на колежката си от 203-то училище, но тя пък иска нейните ученици да ползват тоалетната на III етаж.

Стига се до вариант, в който от първи до четвърти клас да карат физическо в пригодената учителска стая, но от пети до седми клас да влизат в салона по физическо.

"Направих срещата, защото се надявах да игнорираме личните чувства и да има професионализъм, разбирателство и спокойствие", коментира Станиславова. Оказва се, че от 2019 година се настоява за проектиране и изглаждане на физкултурен салон, защото теренът го позволява и има място.

Директорката на 142-ро училище обаче отказала да се ползват тоалетните от учениците на 203-то училище и заявила, че ще пита родителите. Накратко две директорки се карат за физкултурен салон и тоалетни, а децата страдат!

Сградата е преградена и разделена отвсякъде и навсякъде - на етажи, на височина, едните ученици нямат достъп до тоалетна, другите до бюфета, има две стълбища и накрая протокол, кои ученици, коя част от сградата да ползват.

Кметът на Красно село е изпратила писма по Столична община за проблема и има готовност да внесе доклад за сливане на училищата, така че да има само една администрация и едно управление.

Вчера на заседанието на Комисията по образование и култура имаше предложение от членове на комисията двете директорки да бъдат извикани и изслушани. Но дали ще го направят не е ясно, защото от снощи, след информацията за физическа разправа, се впрегнаха всички да се потули случаят.

Мълчанието и криенето на двете директорки няма да намали напрежението между тях, нито пък ще построй физкултурен салон.

От вчера до днес на обяд телефоните, посочени на официалния сайт на 142 ОУ "Веселин Ханчев" са изключени. Директорката д-р Нели Димитрова Недеялкова е неоткриваема. Потърпевшата от агресия директорка на 203 ПЕГ "Св. Методий" Таня Трапова се е "оставила" изцяло в ръцете на секретарката си Стефанова. "Ще предам на директорката, че сте я търсили", авторитетно обеща серкетарката.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 117 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 177 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 69 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (4%, 23 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

АПП кацнаха в Адана, спасяват хора от разрушена сграда...

Екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столична община вече е в Адана и помага да пострадал...

Прочети още keyboard_arrow_right