Начална страница / Столична община / Газанализатори от днес в КАТ заради замърсяването на въздуха в София (СНИМКИ+ВИДЕО)

Газанализатори от днес в КАТ заради замърсяването на въздуха в София (СНИМКИ+ВИДЕО)

От днес в пунктовете за първоначална регистрация на КАТ в София работят 7-те газ-анализатора, които закупихме. Автомобилите, които нямат работеща система за преработка на отработените газове, няма да получават първоначална регистрация в София, съобщи Йорданка Фандъкова.

По инициатива на Столична община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си. Благодарна съм на СДВР и Пътна полиция, с които работим заедно. Според анализите на експертите 60% от замърсяването с фини прахови частици в София се дължи на автомобилния трафик. Изследването, което направихме с испанската лаборатория показа, че около 7% от автомобилите допринасят за ¼ от замърсяването. И нашите мерки са насочени именно към тези технически неизправни автомоболи.

Отоплението на твърдо гориво е другият сериозен източник на фини прахови частици. Заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов работим затова през следващия отоплителен сезон да имаме стандарти за въглищата и дървата и целта ни е до пазара да достигат само такива с ниско съдържание на пепел и сяра.
Работим активно за ограничаване на горенето на отпадъчни материали. Изключително успешна е кампанията ни за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми. Повишихме кратността на събиране на едрогабаритни отпадъци и продължаваме с проверките на автосервизи, за това дали използват отработено масло за отопление.

Снимка: Facebook – Йорданка Фандъкова

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

115 хил. лв. е дала Столична община за инвитро за 3 години

Столична община е предвидила 70 000 лв. по програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *