Георги Георгиев: Настояваме за компенсация на Топлофикация-София

Георги Георгиев: Настояваме за компенсация на Топлофикация-София

Столица.bg

Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“

Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“, заради безпрецедентния ръст на цената на природния газ. Общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след срещата, организирана от президента Румен Радев и представители на служебното правителство, с участието на държавните енергийни дружества, КЕВР, работодателските организации, синдикатите и представители на общините.

„Ние не искаме специално отношение, привилегии или помощ, а справедлива компенсация за социалната функция на държавата, която в момента се поема изцяло от „Топлофикация София“, заяви Георгиев.

Към настоящия момент топлофикационното дружество закупува природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД на цена от 94,54 лв./мВтч и в същото време продава топлинна енергия на гражданите при утвърдена от КЕВР цена на газа от 47,11 лв./мВтч. Тази разлика поражда огромен дефицит, който ще расте с анонсираните нови увеличения на цената на природния газ, коментира председателят на СОС.

По време на срещата служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската топлофикация да бъдат обсъдени своевременно. „Като председател на Столичния общински съвет настоявам вариантите, които се обсъждат от правителството да бъдат представени пред работната група, която включва общински съветници от всички политически групи в София. Обсъдената от изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов възможност за прехвърляне на новите вземания на „Булгаргаз“ към енергийния холдинг е неприемлив за нас, защото това означава трупане на нов дълг за сметка на софиянци“, заяви Георги Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Архитекти от Копенхаген, Истанбул и Белград са в журито на конкур......

Кметът Йорданка Фандъкова проведе среща с чуждестранните архитекти, които участват в международното жури на конкурса за ...

Прочети още keyboard_arrow_right