Гласувано от СОС: Бюджетът на Столична община за 2019 е 1,75 млрд. лв.

photo_library
 • СОС 31 януари 2019 г.

  Снимка: Столица.bg

 • Бюджет 2019 на Столична община, гласуване

  Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет (СОС) прие Бюджет 2019 на Столична община след повече от 3 часа дебати, спорове и упреци, политически реплики и смях. Бюджетът бе приет с 40 гласа "за", 17 "против" от общо 57 гласували общински съветници. Така бюджетът от 1,75 млр. лв. на столицата бе приет.

Бюджетът има 250 млн. лв. преходен остатък и няма нито един изцяло решен проблем в София. Това коментира общинският съветник и лидер на социалистите в СОС Калоян Паргов. Транспортната схема удовлетворява ли столичани или крайните квартали са осветени и чисти като виенски, или за всички деца в София има места в детските градини, попита Паргов.

Той заяви, че след изборите, за следващата година ще направят алтернативен бюджет. "Искаме политики за човека и човека да е в центъра, а не всичко да е една счетоводна сметка. Колко жилища са построени, колко са парите за екология през 2019 г.? коментира Паргов. Неизразходваните средства за послените 2 години са 430 млн. лв., това означава несвършена работа. Затова искахме бюджетът да се гледа предварително по политики в комисиите, допълни общинският съветник Иван Таков.

60 млн. лв. има остатък в сметките на Столична община, които са за метрото. Има още 30 млн. лв. от продажбата на Общинсска банка  и 40 млн. лв. за разплащане при завършване на обекти, обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. С тези данни той отговори на питанията на опозицията. 

Целият бюджет от 1,750 млрд. лв. на Столична община е за екология, защото нито едно перо не може да бъде разгледано самостоятелно. Защото екологията е хоризонтална политика. Ние се грижим за чист и зелен транспорт с много паркове и зелени площи. 8,6 млн. лв. са отделени за облагородяването на междублоковите пространства и детски площадки. В бюджета са заложени и средства за озеленяване и реконструкция на Западен парк, Северен, Южен, парка Заимов. 5 млн. от приватизационните сделки се насочват за обновяване на детски площадки и подмяната на уличното осветление с led. Със 17% са намалели дните през 2018 г., в които е имало замърсяване с ФПЧ, коментира Бюджет 2019 председателят на екокомисията в СОС Лорита Радева.

720 000 лв. в бюджета за 2019 г. са предвидени за Централните софийски гробища. Това съобщи лидерът на "Патриоти за София" Карлос Контрера. Парите са за изграждане на видеонаблюдение на най-големия гробищен парк в столицата. Найпосле след 2 години успяхме да осигурим средства за повишаване на сигурността на гробищата, коментира общинският съветник. Контрера обяви, че отношението на групата им е положително и ще подкрепят бюджета.

Стефан Марков от групата на РБ в СОС обяви, че също ще подкрепят бюджета, тъй като имат районни кметове, чиито предложения са приети и включени. Ние ще изпълним ангажиментите си към хората, заяви той. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ще има пунктове за ваксинация в два от моловете в София (СНИМКИ)...

Този уикенд ще има разкрити и пунктове за ваксиниране срещу COVID-19 в два от големите търговски центрове на София- МОЛ ...

Прочети още keyboard_arrow_right