Готов е проектът на устройствен план за първия етап на Зелен ринг в София

Готов е проектът на устройствен план за първия етап на Зелен ринг в София

Снимка: Столица.bg

При свързването на Изгрев и Слатина ще има велоалея с дължина 3,1 км и линеен парк

Усилено се работи по стартирането на представеният през есента на 2019 г. проект за Зелен ринг в София. Вече е готов проект за устройствен план на първия етап от екологичното трасе, съобщи главният архитект Здравко Здавков, цитиран от 24 часа.

Проектът за плана е публикуван на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за обществено обсъждане. Зеленият ринг е първия по рода си в столицата и ще свързва всички паркове. Идеята бе представена от кмета Йорданка Фандъкова и арх. Здравков през септември 2019 г.

Стартът на Зелен ринг в София е от гара "Пионер" до "Слатина" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Първият етап, който вероятно ще стартира през 2021 г., е свързването на Борисовата градина, район Изгрев с район Слатина. Участъкът започва от гара Пионер в Дианабад и ще е с дължина 3,1 км. Трасето ще минава през бул. Цариградско шосе зад зала Арена Армеец и плувния комплекс "Червено знаме", през естакадата на бул. Шипченски проход до Висшето транспортно училище в Слатина.

Там ще се изгради линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея. В първото трасе е предвидена велоалея с дължина 3,1 км. В зеления ринг ще се включат всички стари жп-трасета на НКЖИ и проектът е съгласуван и с тях. Вече са порведени няколко работни срещи със Столична община, в които участваха транспортния министър Росен Желязков и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град (СНИМКИ)

Арх. Здравков сподели, че вече имат уверение, че влизането в сила на устройствения план НКЖИ ще стартира процедура по прехвърлянето на имота на Столична община.

При представянето на Зелен ринг бе обявено, че площа му ще е над 60 декара. Заедно с прехвърлянето на собствеността на старите жп-трасета ще започне изготвяне на инвестиционния проект за изграждането на линейния парк.

Главният архитект на София се надява всички процедури да приключат до края на тази година, за да може през 2021 г. да стартира изграждането на първата част от зеления ринг на София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 119 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 53 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 79 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 310 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община с нова младежка програма "София - град на младите......

Нова младежка програма - "София - град на младите и активните" представя Столична община. По нея може да се кандидатства...

Прочети още keyboard_arrow_right