Готов е проектът за ПУП на първия етап от Зеления ринг на София

Готов е проектът за ПУП на първия етап от Зеления ринг на София

Снимка: Столица.bg

3-километровото трасе с велоялея и пешеходна зона ще свързва столичните Изгрев и Слатина

Готов е проектът за Подробен устройствен план на първия етап от Зеления ринг на София. Идеята за екологичното трасе в столицата, което ще се изгражда по старите и неизползваеми жп-линии бе представена през лятото на 2019 г. Сега вече е готов проекта за ПУП, който трябва да мине през обществено обсъждане, корекции, приемане от Експертен съвет на НАГ и вкарване за приемане от СОС.

Днес кметът на София и главният архитект Здравко Здравков представиха подробности от проекта. Първото трасе от Зеления ринг ще свързва столичните райони Изгрев и Слатина. То започва от гара Пионер и стига до Висшето железничарско училище в Слатина.

Предвижда се широка, 3-метрова велоалея с дължина малко над 3 км. Успоредно с нея ще има и пешеходна зона, широка 2,5 м, на която гражданите ще могат да се разхождат, бягат и спортуват. По цялата връзка, чиято оснавна цел е безопасно придвижване на колоездачи и пешеходци, ще бъде и линеен парк с осветление, места за пейки и зони за релакс.

Преди година старите и неизползваеми жп-линии бяха собственост на НКЖИ, но след одобрение на идеята и подкрепата на транспортния министър Росен Желязков на Столична община е предоставена площ от над 60 000 кв. м. Според проекта за ПУП 30 000 кв. м, половината, ще бъде озеленено и ще се превърне в най-екологичното трасе за придвижване в София.

"Зеленият ринг е алтернатива на придвижване, а не само зона за спорт. Започва процедурата за обществени консултации", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По трасето са предвидени връзки за безопасно преминаване през Симеоновско шосе, Цариградско шосе и Шипченски проход. Заедно с обсъждането на проекта за ПУП ще се стартира и процедура за проект, за да не се губи време, уточни арх. Здравков.

В проект за ПУП най-забележителното е терен, който е спасен от кмета на София Йорданка Фандъкова да не премине в частни ръце. Той е широк около 30 м, а общата му площ е около 7000 кв. м, каза арх. Здравков. Желанието на столичния кмет е този парцел в паркова среда да стане детски комплекс. Там може да се изгради детска градина за яслени и градински групи.

До края на юли се очаква становището на работната група за промените, които ще позволят строителство на детски градини на по-маломерни терени. Надяваме се след това мястото да стане детска градина, каза арх. Здравков.

Какво по-хубаво от това децата да са в паркова среда. Благодаря на регионалиня министър и на министъра на здравеопазването за да станат по-скоро тези промени реалност, коментира столичният кмет.

Тази вечер от 18.30 ч в зала Универсиада е общественото обсъждане на проекта за ПУП на първото трасе от Зеления ринг на София. След 2 седмици е заклучителната дискусия. До момента в район Изгрев има подадени 5 възражения, в район Слатина 4, а в НАГ са само 2.

Очакванията са да преминат процедурите и през септември т. г. ПУП-ът да влезе за гласуване в СОС. Ако няма обжалвания в началото на 2021 г. може да започне изграждането, а реално през 2022 г. столичани да имат първото свърващо трасе от Зеления ринг на София.  

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 169 Гласове)
 • На време (12%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 110 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 425 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 10 глоби за незаконна търговия на открито в София от началото......

От началото на годината до момента над 10 търговци са били глобени за незаконна търговия на открито в София. Те са пол...

Прочети още keyboard_arrow_right