Готви се пилотен проект за разделно събиране на хранителни и кухненски отпадъци и на стари гуми

Готви се пилотен проект за разделно събиране на хранителни и кухненски отпа

Снимка: Столица.bg

Столичната община подготвя нов проект за разделно събиране и рециклиране на хранителни и кухненски отпадъци и излезли от употреба автомобилни гуми. Това съобщи зам.-кметът на Столична община Десислава Билева. Проектът е разработен от експертите на Столичен инспекторат.
 
В проекта ще бъдат включени 1000 домакинства от „Витоша“ и „Банкя“. На хората ще бъдат дадени контейнери с монтирани датчици за събиране на хранителни и кухненски биоотпадъци от домакинствата.
 
Контролът върху проекта ще се прави от софтуер, който ще отчита движението и количествата на генерираните отпадъци, както от всяко домакинство,  така и общо постъпилите за преработка в общинското предприятие „СПТО“.
 
Целта е да се види каква е готовността на хората от крайградските райони за разделно събиране на хранителните отпадъци чрез индивидуални контейнери по системата „от врата на врата“. Тази система е доста разпространена в редица европейски страни.
 
В проекта е включена и схема за събиране и рециклиране на излезлите от употреба автомобилни гуми. Ще се разработи и  интерактивна карта с отбелязани всички площадки и обекти, където гражданите могат да оставят  излезлите от употреба автомобилни гуми. Събирането ще се извършва на кампаниен принцип 2 пъти в годината, при смяна на сезонните гуми. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът Кристиан Кръстев внесе доклад за промени в автобуснит......

Разделят автобусната линия 21 на две и тръгват автобуси и по линия 22. Двете линии ще обслужват  Войнеговци, П...

Прочети още keyboard_arrow_right