Граждански сдружения провалиха проект за 10 млн. лв. за обновяване в Борисовата градина (СНИМКИ)

photo_library
 • Граждански сдружения провалиха проект за 10 млн. лв. за обновяване в Борисо

  Снимка: Столица.bg

 • Граждански сдружения провалиха проект за 10 млн. лв. за обновяване в Борисо

  Снимка: Столица.bg

 • Граждански сдружения провалиха проект за 10 млн. лв. за обновяване в Борисо

  Снимка: Столица.bg

Столична община ще спаси парите и с тях ще облагороди междублокови пространства в 6 района на София

Няма да има нови алеи, няма да има красиви зелени пространства с цветя и няма да има обновяване на историческата част на Борисовата градина, която попада в район Средец. Провален е изцяло проектът за 10 млн. лв., 9 млн. лв. са европейско финансиране, за възстановяване на някогашния вид на тази част на най-големия парк в София.

Това съобщиха днес пред журналисти зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева, председателят на СОС Георги Георгиев и кметът на район Средец Трайчо Трайков.

Проектът е провален заради обжалване на граждански сдружения. И въпреки че през юни 2022 г. Столична община печели делото има второ обжалване. След година и половина съдебни борби на граждански сдружение срещу Столична община има реална опасност да се загубят европейските пари, сподели притесненията си Десислава Билева.

Първота обжалване е на Сдружение "Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт", а второто през юни е на поредните "спасители" - Граждански комитет "Спасение 2000". Делото ще се гледа от последна инстанция Върховен административен съд, но докато излезе решение финансирането може да бъде загубено.

За да се използват средствата те ще отидат за обновяване на други зелени пространство в столицата. Едно от тях ще е емблематичната градинка пред хотел Рила. Средствата ще се насочат в 6 района на Столична община в проект "Мрежа от зелени споделени пространства за облагородяване и отдих, локализирани в междублоковите пространства на 6 столични района - Красна поляна, Надежда, Връбница, Илинден, Сердика и Възраждане".

С кмета на Средец Трайчо Траков бяхме предвидили средства за ремонт в Княжеската градинаина градинката пред хотел Рила. Те стартираха в края на 2022 г. и вече има изградени нови алеи пред хотел Рила. Надявам се пролетта да приключи ремонта. Алеите са направени от арйон Средец, а Столична община нова вертикална планировка - цветя и ще има розариум както този в Борисовата градина. Тревната настилка също ще е изцяло нова и ще стане привлекателно място в центъра на София.

Предвидиения ремонт на парк Борисова градина - проект за над 9 млн. лв. безвъзмездни средства от Европа, мислехме, че ще можем да облагородим този парк в центъра на София. съдейства ни и Трайков, но година и половина две сдружения обжалват процедурата, вече сме на финалната права за избор на изпълнител, а тази, че не подлежим на ОВОС. Именно заради тях се поставят пред огромен риск тези 9 млн. лв., защото те трябва да бъдат усвоени до края на тази година. В момента Столична община спечели делото през юни 2022 г. но последва второ обжалване. Това постави пред въпросът да се вземат спешни решения. Затова с кметовете на арйони и съобразявайки изискванията на Оперативната програма "Регионално развитие", работим много с УО, се надяваме, че след одоберние на нашия доклад от СОС ще можем на територията на 6 района, които попадат в зоните за въздействие, наистина да изградим уникални междублокови пространства със стархотни площадки, сподели зелени пространства за всички живущи на тази територия. Надяваме се това да стане и ще разчитаме на кметовете на райони. Затова сме при Трайчо Трайков, защото той и кмета на Триадица Димитър Божилов направиха анализи на районите си и вече знаят къде да бъдат тези пространство. Няма да позволим софиянци да изгубят тези средства", обясни ситуацията Десислава Билева.

Още през 2020 година стартира програмата на Столична община за облагорадяване на междублоковите пространства в София и всички кметове подават списък с обектите като са съобразени с необходимостта и брой живущи, хора, които да бъдат облагодетелствани. Всички кметове от 6 района вече са подали тези списъци и се надявам тези облагородени междублокови пространстав да станат една мрежа, обясни зам.-кметът по екология на Столична община.

Около 350 000 лв. ще струва облагородяването, което извършва район Средец в градинката пред хотел Рила.

В Постоянната комисия по опозване на околната среда, земеделие и гори към СОС вече е внесен доклада за финнасиране на облогорадяване на междублоковите пространства с европейски средства. Очаква се на заседанието на комисията утре, 10 януари, да има положително становище и след това СОС да даде съгласие за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (АДБФП) №BG16RFOP001-1.001-0006-C02 "Ремонт и обновяване па Борисова градина - историческа част", финансиран по ОП ..Региони в растеж" 2014-2020 (ОПРР 2014-2020) да бъде заменен с изграждането на Мрежа от зелени споделени пространства за облагородяване и отдих, локализирани в междублоковите пространства на 6 столични района - ..Красна поляна", „Надежда", „Връбница”. ..Илинден". „Сердика” и „Възраждане". 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Второ издание на творческата лаборатория за млади хореографи „Хел......

От 12 до 24 юни 2023 ще се състои второто издание на образователния проект на Столична община в подкрепа на млади българ...

Прочети още keyboard_arrow_right