"Икономическа" на СДВР откриха менте дезинфектант в "Магазин за един лев"

"Икономическа" на СДВР откриха менте дезинфектант в "Магазин за един лев"

Снимка: Столица.bg

СГП препоръча на Столична община добри практики за дезинфекция на публични пространства и етажната собственост

"Икономическа полиция" на СДВР направи проверка и откри менте дезинфектант в "Магазин за един лев". Проверяващите полицаи са установили, че се продава опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на продукта не отговаряло на неговото съдържание, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Веществото било изготвено от фирма в гр. София. В дезинфекциращия продукт са били смесени различни активни съставки в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива вещества. Това прави дезинфектанта опасен, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили.

Софийска градска прокуратура направи предложение към Столична община относно дезинфекционни мерки на територията на столицата. Към кмета на София е  изготвено предложение за предприемане на действия, свързани с дезинфекция в условията на сложна епидемична ситуация.

Първоначално, с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа, обхватът й бил разширен с оглед включване и на нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“ в гр. София.

В хода на извършващите се служебни проверки е била установена положителна практика в столичния район "Средец". Там е изпратено служебно писмо от кмета до общото събрание/сдружение на собствениците в режим на ЕС. В него са дадени разяснения, касаещи дезинфекция на общите части на сградите, препоръките на Регионална здравна инспекция за извършването й, както и за избора на дезинфектанти.

Обръща се внимание и на възможността за проверка на тяхното съответствие на необходимите изисквания, чрез справка в регистъра на биоцидите на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Софийска градска прокуратура, в предложението си към кмета на Столична община, препоръчва предприемане на необходимите организационни действия по прилагането на тази практика във всички районни общински администрации на територията на гр. София - 24 районни кметства.

Те следва да изготвят препоръки и инструкции за противоепидемични мерки срещу разпространението на вируса Covid-19 в изпълнение на Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение. За тях трябва бъдат информирани представители на общи събрания/сдружения на собствениците в режим на ЕС на територията на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 22 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Онлайн обсъждат проекта за транформация на площад "Св. Александър......

Обществено обсъждане ще има днес от 16 часа на проекта за трансформация на централния столичен площад "Свети Александър ...

Прочети още keyboard_arrow_right