Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишение на въглероден диоксид в помещението (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

Електронна птичка има във всички групи на най-голямата в България детска градина, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов представиха проекта

Нова иновативна система вече работи в най-голямата детска градина в България с 20 групи - 76 ДГ "Сърничка" в столичния район Младост 4. В занималните на малчуганите има монтирано Канарче - елекронна птичка. Тя отчита повишеното ниво на въглероден диоксид в закритото помещение, както и фините прахови частици.

Веднага започва да пее и учителят или възпитателката отварят прозорците и само за 5 - 10 минути нивата на емисиите са под нормата. Въвеждането на иновацията е по пилотен проект на Столична община.

Уверени в ефективността на тази новост кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по дигитализация Енчо Керезов представиха днес пред журналисти новата екологична придобивка. Реализирането на проекта е от родна стартъп компания, под ръководството на Генчо Керезов.

И от всичко показано най-важното е, че малчуганите грижливо следят за насторените на канарчето. То трябва да е щастливо, знаят децата. А това означава, че всичко с въздуха в помещението е наред.

И при най-малкото повишение на нормите на емисиите електронната птичка си променя насторените и веднага започва да чурулика - известява и да показва коя от всички мерки да се предприеме, видя Столица.bg.

Това не е нещо ново, вече е приложено на Запад. Преди много години миньорите са носили в клетка живо канарче, когато слизат в мината, защото птицата е била индикатор за опасни газове. Затов и ние избрахме птицата да е канарче4, разказаха от ЗЕК инженеринг, изпълнител на проекта.

Фирмата започва поризводството на системи за офиси и индустрия и към техния продукт интерес са порявили и родни телекоми. Много скоро на пазара ще има и електронни канарчета за домашни условия.

Малчуганите в 76 детска градина Сърничка със сигурност вече занят, че щом птичето започне да пее и не е щастливо се отварят прозорците. Скоро ще искат канарче и за вкъщи, защото вече занят кой ги предупреждава за замърсен въздух.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Одобриха проект за споделено зелено пространство в двора на 20 ОУ......

Столична община получи одобрение за финансиране на подадено проектно предложение „Създаване на споделено зелено пр...

Прочети още keyboard_arrow_right