Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишение на въглероден диоксид в помещението (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

 • Иновация в софийската 76 ДГ "Сърничка": Канарче пее при най-лекото повишени

  Снимка: Столица.bg

Електронна птичка има във всички групи на най-голямата в България детска градина, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов представиха проекта

Нова иновативна система вече работи в най-голямата детска градина в България с 20 групи - 76 ДГ "Сърничка" в столичния район Младост 4. В занималните на малчуганите има монтирано Канарче - елекронна птичка. Тя отчита повишеното ниво на въглероден диоксид в закритото помещение, както и фините прахови частици.

Веднага започва да пее и учителят или възпитателката отварят прозорците и само за 5 - 10 минути нивата на емисиите са под нормата. Въвеждането на иновацията е по пилотен проект на Столична община.

Уверени в ефективността на тази новост кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по дигитализация Енчо Керезов представиха днес пред журналисти новата екологична придобивка. Реализирането на проекта е от родна стартъп компания, под ръководството на Генчо Керезов.

И от всичко показано най-важното е, че малчуганите грижливо следят за насторените на канарчето. То трябва да е щастливо, знаят децата. А това означава, че всичко с въздуха в помещението е наред.

И при най-малкото повишение на нормите на емисиите електронната птичка си променя насторените и веднага започва да чурулика - известява и да показва коя от всички мерки да се предприеме, видя Столица.bg.

Това не е нещо ново, вече е приложено на Запад. Преди много години миньорите са носили в клетка живо канарче, когато слизат в мината, защото птицата е била индикатор за опасни газове. Затов и ние избрахме птицата да е канарче4, разказаха от ЗЕК инженеринг, изпълнител на проекта.

Фирмата започва поризводството на системи за офиси и индустрия и към техния продукт интерес са порявили и родни телекоми. Много скоро на пазара ще има и електронни канарчета за домашни условия.

Малчуганите в 76 детска градина Сърничка със сигурност вече занят, че щом птичето започне да пее и не е щастливо се отварят прозорците. Скоро ще искат канарче и за вкъщи, защото вече занят кой ги предупреждава за замърсен въздух.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Приключи мисията "Жълти павета", отвориха за движение "Цар Освоб......

Приключи дългоочакваното пренареждане на жълтите павета по  централния столичен булевард "Цар Освободител". От днес...

Прочети още keyboard_arrow_right