Инж. Ангел Джоргов: Театър София ще запази автентичността си и след ремонта

Инж. Ангел Джоргов: Театър София ще запази автентичността си и след ремонт

Кадър: bTV

Кметът Йорданка Фандъкова е разговаряла с директора на НИНКН и следващите 2 седмици ще продължи обсъждането за вътрешността на сградата, каза зам.-кметът по строителство на Столична община

Законен ли е ремонтът на Театър "София"? Спорът избухна между Националния институт за недвижимо и културно наследство и Столичната община. От института твърдят, че ремонтът не е съгласуван нито с тях, нито с министерството на културата и поискаха временно прекъсване на ремонтните дейности. В основата на това стоят и съмненията, че няма да бъде съхранена автентичността на сградата.

В пресилен скандал се превърна ремонтът на общинския Театър София. За културната институция влязоха в спорт граждани, НПО и НИНКН със Столична община. Според опонентите ремонтът ще потопи в автентичния вид на емблематичната сграда на Театър София. 

Оказва се, че според проекта автентичността се запазва, а знаковите барелефи, пластики и други елементи по фасадата ще бъдат изцяло запазени. Към момента те са свалени, съхраняват се и ще бъдат почистени и поставени на същите си места, както и самата емблема на театъра. Това обясни зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов пред bTV. Сградата - фасадата и вътре ще запазят автентични яси вид, категоричен е инж. Джоргов.

Заедно с директора на Театър София Ириней Константинов коментираха ремонта, който трябва да приключи след година и половина, краят на 2023 г.

След сигнали на граждани и Спаси София от НИНКН излязоха с позиция, че ремонтът трябва да бъде спрян, защото не е съгласуван с Института. 

"Имаше нужда от ремонт. Освен течовете на покрива и тази среда, в която работихме подтиска хората. Гримьорните бяха в ужасно състояние, както и техниката, с която работихме. Това трябваше да се промени за творците. В началото се водиха разговори и обсъждания и получих уверение за запазване на автентичността на сградата и никой не иска да развали спомена за нея", каза директорът на театър София Ириней Константинов.

"Емблемата се съхранява във временните офиси, където е настанена администрацията. Ремонтът започна и автентичният вид ще бъде запазен и облицовката също, с естествен камък. Емблемата ще бъде поставена където беше и се запазва автетичния вид на фасадата с барелефите и пластиките. Те не се пипат, а само се почистват", обясни инж. Джоргов.

"Емблемата винаги има къде да бъде поставена и никога няма да бъде свалена. Ако трябва, артистите ще се редуват всеки ден и на ръце ще държат емблемата", допълни директорът.

Инж. Джоргов обясни, че за настоящата облицовката е правена експертиза с експерти от УАСГ и е показала, че е компроментирана на много места. Ремонтът предвижда и мерки за енергийна ефективност на сградата и по фасадата няма да има пресован ламинат и плоскости, каквито упреци вече има към Столична община .

Зам.-кметът по сторителство на София, обясни, че съгласуване с НИНКН и МК не се е налагало, тъй като не е дефинирана охраняем зона и Театър София има издадено разрешително от 2015 г.  "Нашето мнение и на колегите е, че не би трябвало да се съгласува с НИНКН и МК за ремонта. Още през 2015 г е влязло в сила", аргументира се инж. Джоргов.

Той съобщи, че кметът на София Йорданка Фандъкова е разговаряла с  директор НИНКН арх. Петров и през следващите 2 седмици ще продължи обсъждането за вътрешността на сградата, за да се запази вътрешния вид на театъра. "Съобразяваме се с много изискавания, включително и противопожарни. През следващите 2 седмици ще проведем съвместни оперативни срещи в НИНКН", каза инж. Джоргов.

Той допълни, че всички лампиони,  полилеи във фоайето, аплици, решетки на инсталацията е запазено, прибрано е в офисите и няма да изчезне, а ще бъде възстановено.

"На едно менние сме с г-н Константинов, че театърът има нужда от ремонт, не се съгласяваме с варварския начин, по който се извършва ремонтът. Фасадата не се запазва, така разрушена води до загуба на автентичността", контрира арх. Караджов пред bTV.

"След ремонтът ще имаме един от най-модерните театри в София и в България. Освен по фасадата и вътре ще има доставка и монтаж на ново сценично оборудване с модерно осветление, нова сцена, съвременно модерно озвучаване", допълни инж. Джоргов.

А докато върви ремонтът, трупата на Театър София ще играе на няколко софийски сцени. Вече  има договори. "Ще пътуваме из цяла България с девиза "Театър София идва при вас", каза директорът Ириней Константинов. Той е обнадежден и очаква след ремонта трупата да се върне в дома си - европейски, нов, модерен, съврменен и уютен театър, който носи нови надежди на театър София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Затварят поетапно централни улици в столицата за миене...

Започва поетапно измиване на централни улици под формата на „карета“ в столицата. Дейностите ще стартират от...

Прочети още keyboard_arrow_right