Йорданка Фандъкова: Дължим на софиянци Витоша и къпалнята "Мария Луиза"

Йорданка Фандъкова, Денят на София, 17 септември

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

В дълг към софиянци сме за планината Витоша и достъпа до нея, както и "Борисовата градина" и особено къпалнята "Мария Луиза". Имаме готовност да променимяне нещата и да възстановим къпалнята на софиянци. Механизмъм вече го подготвихме - ПУП и там няма да може да строи нищо. Убедена съм, че ако не самият инвеститор ние сами ще направим постъпките. Това каза настоящият кмет и кандидат за четвърти мандат в София Йорданка Фандъкова в интервю пред bVT.

Тя призна, че много неща не ѝ дават мира, защото темпото и обема са огромни. Фандъкова съобщи, че до края на септември АПИ ще започнат разширението на Южната дъга откъм магистрала "Тракия".

Промените, нови проекти и какво е свършено

Искам да продължим със скоростта, която наложихме. Готови сме с нови проекти, със срокове и ясни източници на финансиране. Когато започнах работа в Столична община София беше от криза в криза, балите с отпадъци, 40-годишни икаруси, разпродадени детски градини. През тези години изградихме завода за отпадъци, подменихме 90% от автобусите, построихме 100 нови детски градини. Не се хваля, а искам да кажа, че имаме възможност да променяме приоритетите си - кварталите, въздуха в София и дигитализацията.

Сагата с "Граф Игнатиев" и градинката на църквата "Свети Седмочисленици"

"Граф Игнатиев" е голям урок за нас. Има нужда за промяна в структурата. Днес представих човек от новия екип - арх. Ивайло Петков. Той е от учредителите на Група Град, които са ми били и продължават да бъдат сериозни критици на работата, но имат конкретни идеи и се радвам, че арх. Петков се съгласи да работи за София. Ще работим и за промяна в струтурата, за да има координация и контрол в целия процес - от проектирането до изпъленението. Обявих не само промяна на хора, но и промяна в структурата и това се дължи на опита, който имаме.

Грешките в проекта на "Граф Игнатиев" и глоби

В изпълнението на целия порект има проблеми, също и в надзора. Подготвили сме искане за промяна на законодателството и носене на отговорност, както на проектантите така и на изъплнителите. В момента те носят само финансова отговорност. Аз съм кмета, наложил най-големите глоби за над половин милион лева и те се удържат от плащанията. Не ги питам дали възразяват. Договорите ни са конкретни и дори при обжалване трудно бихме загубили. Това е начин да се дисциплинират фирмите. Тези, които издават лицензите трябва да могат и да се отнемат. Има такива практики в Сърбия. Ще искам такива промени, за да има носене на професионална отговорност.

Боклукът в София

Твърдението за боклука на Мая Манолова не е вярно и дължи се на непознаване или желание да се участва в кампанията с внушения. Проблемът със сметосъбирането и отпадъците на града е най-важния въпрос. Истината е, че първите договори изтичат в края на май 2020. Не могат да се продължават, те са публични и са на сайта на Столична община и всеки може да ги види. Предишния път изборът продължи 12 месеца. Изпълнителите трябва да са избрани по първите договори през март 2020. По-важното е друго, че се говори, че са отворени ценови оферти на 9 септември. Това не е вярно. Ценовите оферти се отварят след изборите и тогава кметът, който и да е той, има право да утвърди или не протоколите. Решение ще се вземе след изборите и в комисиите има представители на различни политически сили и аз наредих допълнително да бъде включен колега от БСП. Тази практика наложих и тя гарантира прозрачност. Процедурите са отворени и всяка фирма имаше право да подаде документите си. Когато заставяме пред хората и искаме тяхното доверие не трябва да използваме неверни твърдения.

От битката за София в битка срещу София

От всички изявления и действия от последните дни на Манолова имаше неверни твърдения неверни. Работим по рекултивацията и превръщането на старите депа в зелени площи и в гори. Помните ли в Суходол купищата с отадпъдци, които хвърчаха по целия район? Днес сме в напреднала фаза и в Долни Богров. Край Суходол има над 40 000 дървета от новата гора на София. Това е конкретика и много усилия и не е нещо, което се прави преди или след избори.

Опонентът в битката за Московска 33

Опонентите и претендентите, това го решават хората. За мен е важно да представя пред хората направеното и новите проекти. За тях е важно да занят. Днес имах среща с представители от бизнеса и разговаряхме за бизнеса, който инвестира тук, за инфраструктурата и кадрите в града.

Инвеститори и инфраструктура в столицата

Оценява се напредъка и това го показва интересът на инвеститорите към града. 54% от България са в София, безработица на практика няма. В последните години се развиват сфери като IT сектора и младите остават да работят там. За мен това е важно за привличането на технологични комапнии и стратегически инвеститори, това е преспективата за развитието на града.

Тротоарите в София

Когато станах кмет се разпоредих да няма плочки по тротоарите, защото се разхлопват. По всички обновени улици тротоарите са нови. Преди да се въведат синя и зелена зона по центъра, тротоарите бяха с автомобили. След като ги свалихме е ясно, че плочките ще са изпочупени. И в момента в квраталите ремонитраме тротоари. ЦГМ при разширение на зоните за платено паркиране имат ангажимент да ремонтират тротоарите. Има много разбите тротоари, които не са ремонтирани, но ремонтирахме тези по обновените бул. Владимир Вазов, Цариградско шосе, бул. България, велоалеи около НДК. В центъра на София се направиха много и има още много за правене. Започнали са в кв. Гоце Делчев, където минават много хора и ученици. Това е програма, която изпълняваме.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 19 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 77 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Увеличава се броят на децата в яслите в София...

Постепенно се увеличава броят на децата, които отново посещават самостоятелните детски ясли. В първия ден след отварянет...

Прочети още keyboard_arrow_right