Йорданка Фандъкова подписва меморандум с “Фонд за чист въздух” за нискоемисионни зони в София

Йорданка Фандъкова подписва меморандум с “Фонд за чист въздух” за нискоемис

Снимка: Столица.bg

Международната организация подкрепя усилията на Столична община за въвеждане на екологични зони за превозни средства и битово отопление

Кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Фонд за чист въздух“ (Clean Air Fund), Джейн Бърстън ще подпишат меморандум за разбирателство в сферата на справянето със замърсяването на въздуха на 15 септември от 12.30 часа в зала 1 на Столична община 1, съобщиха от Московска 33.

“Фонд за чист въздух” ще подкрепи усилията на София за въвеждане на нискоемисионни зони за превозни средства и битово отопление. Бърстън е на официално посещение в София по покана на кмета Фандъкова, за да стартира инициативата на Фонда под мотото “София диша”, чиято цел е да подпомогне администрацията в усилията за въвеждане на нискоемисионна зона за транспорт и битово отопление.

С подписването на настоящия меморандум ще бъде официализирано партньорството между Фонда и Столичната община, което започна преди 2 години и в рамките на което беше подготвено проучване за положителния ефект от въвеждането на нискоемисионни зони за превозните средства в градовете, официално представено през декември 2021 г.

Целта на споразумението е да бъдат идентифицирани нуждите на администрацията и Фондът да отдели средства за финансиране на експертна техническа помощ, работа с различни общности в София, както и провеждане на информационна кампания за запознаване на жителите на града с ползите от въвеждането на тези зони.

След официалната част по подписване на Меморандума, кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Фонда, г-жа Джейн Бърстън ще дадат брифинг за представяне на посоките на съвместните усилия за подобряване качеството на въздуха в града.

Базираната в Лондон Clean Air Fund e филантропска организация, създадена през 2019 г. Фондът работи с правителства, градски администрации, финансиращи организации, фирми и активисти, за да осигури чист въздух на всички възможно най-бързо. Сред инвеститори на организацията са IKEA Foundation, Bloomberg Philanthorpies, FIA Foundation и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София призова: Групите в СОС бързо да се обединят за р......

През изминалите седмици направих всичко възможно да осигуря диалог за мнозинство и разбирателство в Столичния общински с...

Прочети още keyboard_arrow_right