Начална страница / Столична община / Йорданка Фандъкова: Столична община е първата в България, която отвори данни в 27 информационни масива

Йорданка Фандъкова: Столична община е първата в България, която отвори данни в 27 информационни масива

На 8 и 9 март 2018 г. в София се провежда 19-та конференция по електронно управление “Е-УПРАВЛЕНИЕТО – УСЛУГИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ”.

Е-услугите дават възможност гражданите да бъдат улеснени и да получат качествени и бързи услуги, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференцията. Освен това – подчерта тя, те дават най-голямата гаранция за борбата с корупцията в администрацията. Общината използва всеки удобен случай, за да се развиват предложените е-услуги. Конференцията е под патронажа на заместник-министър председателя Томислав Дончев, информират от пресцентъра на Столична община.

Сега всеки гражданин може да плати данъците си електронно, понеже Столична общината е осигурила е-връзка с данъчните служби по места. По електронен път през миналата година са събрани почти 4 млн. лева. Всяка година процентът на хората, които използват тази услуга се увеличава с 10%.

Столична община приложи електронни услуги за подаване на заявление чрез интернет. Броят на въведените преди няколко години услуги е 50. Освен това кметът на столицата заяви, че се работи по пилотен проект в който влизат почти 20 детски градини. С него отпада необходимостта родителите да вземат удостоверения за раждане и настоящ адрес от общината при кандидатстване и записване на децата им в детска градина. Вече те ще се получават по служебен път. Така родителите ще бъдат улеснени. Пилотният проект който обхваща почти 20 градини, ще започне през следващата учебна година. А “Столичната община беше първата община, която отвори 27 информационни масива”, допълни Фандъкова. Освен това, през 2018 г. намеренията са да се даде достъп до данните на още 23 масива. Те ще се отнасят за направление “Архитектура и градоустройство”, както и за Центъра за градска мобилност.

Извършва се необходимото за създаване на връзка между различните регистри, каза Фандъкова. Това е направено за изискващия се документ за данъчни задължения към НАП или за липсата му. Той е необходим при процедурите по Закона за обществени поръчки. Документът се получава служебно.

Фандъкова каза още, че електронните услуги са сред приоритетите на правителството. Тя добави, че трябва да се обединят усилията на държавата и общините, защото иначе те не могат да се справят сами. “Работим изключително активно в работните групи на Държавната агенция за електронно управление, за да идентифицираме общински услуги, които се ползват от най-много хора, да бъдат включени в националната система”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

хотел "Рила"

Ще завършат ли хотел “Рила” в центъра на София

Възможно е скоро да започне дострояването на хотел “Рила” в центъра на София. Според новата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *