Кметът на София: Над 80% от бюджета е насочен към екология, градски транспорт и квартали

Обществено обсъждане бюджет

Снимка: Столица.bg

Инвестиционната програма за инфраструктура е с над 50 млн. лв.

Бюджетът на Столична община за 2020 година, над 80%, е насочен към екология, градски транспорт и квартали. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНТ. Проектът за Бюджет 2020 е 1,703 млрд. лв. Той е по-малък от този за 2019 г., но разликата идва от по-малкото средства по Европейски програми. За 2019 г. те са били 305 млн. лв., а за 2020 - 260 млн. лв., което е с около 45 млн. лв. по-малко, показва справка в таблиците с проекта за бюджет. 

Днес от 18 ч. в сградата на Московска 33 ще има обществено обсъждане на проекта за бюджет, което ще се излъчва онлайн в сайта на Столичен общински съвет. Дискусиите ще продължат до 21 ч. 

"Проектът е за 1,7 млрд. лв., но числата ще се променят до окончателното внасяне, тъй като получаваме много предложения от граждани, неправителствени организации и социалните партньори. Предложенията са за конкретни обекти и места. Като цяло посоката и основните стратегически приоритети са много ясни. Средствата са насочени към два приоритета, по които предстои да се работи през следващите 4 години. Това са инвестиции в кварталите - улици, тротоари детски градини и училища и градски транспорт, както и обслужване в кварталите. Вторият е подобряване на чистотата на въздуха. Това е водещ стратегически пироритет, в който включваме много инвестиции и мерки в градски транспорт, подмяна на печки, озеленяване и почистване. Заложили сме увеличение, както всяка година, на средствата за миене и машинно метене на града. За втора година има миене през зимата, когато позволяват температурите, както беше на 14 януари", коментира Йорданка Фандъкова.

В бюджета са заложени 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година, които ще дойдат от по-високите данъци на хората и по-високата събираемост. 12 млн. лв. са предвидени само за квартални улици, а общо инвестиционната програма за инфраструктура е с над 50 млн. лв. повече за улици предимно в кварталите.

"В район Сердика, кв. Орландовци, бул. "Първа българска армия" е заложен и ще бъде ремонтиран тази година. В кв. "Илинден" също се предвидени ремонти на улици", допълни столичния кмет. И отново припомни колко важна е ролята на районните кметове, тъй като горяма част от средствата ще им бъдат пердоставени и те ще наблюдават и контролират ремонтите.

"Районния кмет има пълното право и ангажимент да направи своя собствена инвестиционна програма и това е трудното. Те ще получат директно 10 млн. лв. Останалите средства ще бъдат насочени по техните приоритети. Те ще подадат своите приоритети за кварталите и след това трябва да контролират целия процес. Това е съвместна работа и аз моля колегите всеки от нас да понесе своята отговорност, да работим заедно, защото най-важното е да постигнем резултат. Хората чакат от нас резултат, те не се интересуват чии ангажимент е. Те искат да видят своята улица, своят тротоар ремонтиран", добави още кметът на София.

С 3 млн. лв. повече са предвидените в проекто бюджета пари за култура. За 2019г. те са били 38 млн. лв., а за тази са с 3 повече - 41 млн. лв. В това перо влизат читалища, Столична бибилотека, Софийска градска художествена галерия, дирекция "Култура", театри и райони, Общински културни институти (ОКИ), Домове на културата, Столичен зоопарк, Радостен обреден дом, ОП "Гробищни паркове", социални помощи за траурни услуги, ОП "Туризъм" и регионален исторически музей София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (60%, 634 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 126 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
 • Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1055 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Софийска вода" откриха незаконно хващане на вода над Горна Баня ......

Екипи на "Софийска вода" са установили незаконно хващане на вода в близост до Рилския водопровод над Горна Баня. Сигналъ...

Прочети още keyboard_arrow_right