Кметът на София: Над 80% от бюджета е насочен към екология, градски транспорт и квартали

Обществено обсъждане бюджет

Снимка: Столица.bg

Инвестиционната програма за инфраструктура е с над 50 млн. лв.

Бюджетът на Столична община за 2020 година, над 80%, е насочен към екология, градски транспорт и квартали. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНТ. Проектът за Бюджет 2020 е 1,703 млрд. лв. Той е по-малък от този за 2019 г., но разликата идва от по-малкото средства по Европейски програми. За 2019 г. те са били 305 млн. лв., а за 2020 - 260 млн. лв., което е с около 45 млн. лв. по-малко, показва справка в таблиците с проекта за бюджет. 

Днес от 18 ч. в сградата на Московска 33 ще има обществено обсъждане на проекта за бюджет, което ще се излъчва онлайн в сайта на Столичен общински съвет. Дискусиите ще продължат до 21 ч. 

"Проектът е за 1,7 млрд. лв., но числата ще се променят до окончателното внасяне, тъй като получаваме много предложения от граждани, неправителствени организации и социалните партньори. Предложенията са за конкретни обекти и места. Като цяло посоката и основните стратегически приоритети са много ясни. Средствата са насочени към два приоритета, по които предстои да се работи през следващите 4 години. Това са инвестиции в кварталите - улици, тротоари детски градини и училища и градски транспорт, както и обслужване в кварталите. Вторият е подобряване на чистотата на въздуха. Това е водещ стратегически пироритет, в който включваме много инвестиции и мерки в градски транспорт, подмяна на печки, озеленяване и почистване. Заложили сме увеличение, както всяка година, на средствата за миене и машинно метене на града. За втора година има миене през зимата, когато позволяват температурите, както беше на 14 януари", коментира Йорданка Фандъкова.

В бюджета са заложени 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година, които ще дойдат от по-високите данъци на хората и по-високата събираемост. 12 млн. лв. са предвидени само за квартални улици, а общо инвестиционната програма за инфраструктура е с над 50 млн. лв. повече за улици предимно в кварталите.

"В район Сердика, кв. Орландовци, бул. "Първа българска армия" е заложен и ще бъде ремонтиран тази година. В кв. "Илинден" също се предвидени ремонти на улици", допълни столичния кмет. И отново припомни колко важна е ролята на районните кметове, тъй като горяма част от средствата ще им бъдат пердоставени и те ще наблюдават и контролират ремонтите.

"Районния кмет има пълното право и ангажимент да направи своя собствена инвестиционна програма и това е трудното. Те ще получат директно 10 млн. лв. Останалите средства ще бъдат насочени по техните приоритети. Те ще подадат своите приоритети за кварталите и след това трябва да контролират целия процес. Това е съвместна работа и аз моля колегите всеки от нас да понесе своята отговорност, да работим заедно, защото най-важното е да постигнем резултат. Хората чакат от нас резултат, те не се интересуват чии ангажимент е. Те искат да видят своята улица, своят тротоар ремонтиран", добави още кметът на София.

С 3 млн. лв. повече са предвидените в проекто бюджета пари за култура. За 2019г. те са били 38 млн. лв., а за тази са с 3 повече - 41 млн. лв. В това перо влизат читалища, Столична бибилотека, Софийска градска художествена галерия, дирекция "Култура", театри и райони, Общински културни институти (ОКИ), Домове на културата, Столичен зоопарк, Радостен обреден дом, ОП "Гробищни паркове", социални помощи за траурни услуги, ОП "Туризъм" и регионален исторически музей София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 170 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Стартира данъчната кампания за 2021 г. в София...

От днес, 24 януари, местните данъци и такси в столицата могат да се плащат онлайн, става ясно от публикация на зам.-кмет...

Прочети още keyboard_arrow_right