Кметът на София: Продължаваме да работим, за да помогнем на всички, чиито имоти са пострадали от наводнението

Кметът на София: Продължаваме да работим, за да помогнем на всички, чиито и

Снимка: Столица.bg

Ще продължим да работим в пострадалите от наводнението райони на София, докато не помогнем на всички хора, чиито имоти са пострадали. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред сесията на Столичен общински съвет, който заседава в момента.

Столичният кмет напарви отчет за извършените спешни действия за предотвратяване на големия риск от придошлата вода от обилните валежи в началото на седмицата. 

Само за 24 часа на територията на Столична община се изляха 62 литра на кв. м при средна сезонна норма от 33 литра на кв. м.

"С обилните валежи над Столична община и планините около столицата започна чувствително повишение на водата на водните басейни. Покачването достигна 1,5 м и 2,7 м, близо 3 м на Искър в Нови Искър. Критично беше нивото на водата в реките Какача, Блато и Църна бара и р. Искър в районите Нови Искър. Там, в Надежда и Връбница реките излязоха от коритата си. Заляха земеделски земи в Нови Искър, Требил Волуяк, повишение имаше в язовирите в Мърчаево Суходол 2, Филиповци, стопанисван от Напоителни системи и започна навременно контролирано източване на тези язовири. При нивота на Филиповци, по мое искане, започна изпомпването на вода от пожарната, което не позволи язовира да прелее. Екипите на АПП, кметове на райони и Столична пожарна бяха денонощно на терен, още с първите сигнали и продължават за бъдат.

Последните 3 дни бях в Мировяне и Нови Искър, където беше най-рискова ситуацията. В Мировяне отклонихме водата към земеделските земи от река Блато. Отворихме дигата на Блато и започнахме изграждането на защитни диги около населените места. Така предотвратихме сериозно заливане на Мировяне, за което имаше реален риск.

Водата първо се изпомпи от улиците и отводняване на къщите. В Мировяне работиха служителите на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) под ръководството на Красимир Димитров, районна администрация и пожарна. В Требич имаше залята улицата и спряно движение на автобуси, наводнено мазе на училището, както и мазета и дворове на къщи. Там се включиха екипи на пожарната. заляти от вода бяха пътни платна в район  Връбница и Волуяк.

Под моста на Зебра в Нови Искър спряха градските автобуси и автомобли. След отводняването бе засипано с временна настилка, тъй като беше изровена. Там участваха и екипите на инж. Ангел Джоргов.

Назначила съм комисии, които вече правят огледи на реките, транспортна инфраструктура и пострадали къщи. Всички екипи работиха денонощно и овладяхме ситуацията. За 24 часа беше преодолян рискът и започна възстановяването. Благодаря на Красимир Димитров, които координира и сега работят 39 служители и 15 доброволцши. Благодаря на Напоителни системи и Столичната пожарна, които се включиха в подпомагането на преодоляване на последствията. Благодарници на кметовете на Мировяне и Житен, и правят огледите. Най-важното е, че е преодоляна опасността от заливането на къщи.

49 са отводнените завирени места, 39 мазета и дворове. Включват се и социалните екипи за подпомагане на пострадалите. Първата ни задача беше да не допуснем риск за живота и здравето на хората и втората да помогнем на всички, чиито къщи са пострадали.

От значение беше превенцията от последните години, почиставане на речни корита, за които залагаме средства. Средно на година чистим 100 км речни корита и изграждаме диги по поречието на реките. Дигата на река Блато беше преди 3 година изградена както трябва. Това помогна да не се стигне до приливна вълна. Всеки лев в превенция се връща четирикратно, твърдят специалистите, при ликвидиране на последствията, както инвестициите в хора и техника в АПП към сектор "Сигурност"", каза кметът на София пред общинските съветници.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 111 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 428 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани предадоха 1185 тона текстилни отпадъци...

  От Столичен инспекторат са отчели по- високи количества от разделно събрани текстилни отпадъци за изминалата год...

Прочети още keyboard_arrow_right