Кметът на София сформира медицински експертен съвет за COVID-19

Кметът на София сформира медицински експертен съвет за COVID-19

Снимка: Столица.bg

70 се лекуват от коварната инфекция в общински болници в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19. В съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус, съобщиха от Московска 33.

Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от COVID-19. София се намира трайно в червената зона и расте броя на заразените и хоспитализирани случаи.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни. Медиците информираха за работата на общинските лечебни заведения. Ковид отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като броят на болните в момента е общо 70.

Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция, са адекватни мерки. Те изразиха мнение, че към момента са действащите мерки са достатъчни. Всички медици изразиха подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове.

В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочиха също лекарите.  Експертите препоръчаха преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища, в паралелки и/или училища, които има над определен процент положителни ученици с COVID-19.

Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на Ковид в училище и детските градини се контролира от директорите.

В заседанието взеха участие лекари от общинското здравеопазване като д-р Мая Коцева – епидемиолог, Втора МБАЛ „Шейново“ ЕАД, д-р Стефанка Бобчева – началник Микробиология, ІV МБАЛ София ЕАД, д-р Добринка Иванова – началник Микробиология, ІІ МБАЛ София ЕАД, д-р Георги Филевски – началник Микробиология, УПМБАЛ Св. Йоан Кръстител ЕАД, д-р Росен Маринов – началник Отделение Пневмология и фтизиатрия, V МБАЛ София ЕАД.

Участие взеха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов и проф. д-р Иво Петров, зам.-председател на Столичен общински съвет и от комисията по здравеопазване към СОС - д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия и д-р Веселин Милев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 126 Гласове)
 • На време (15%, 49 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 58 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 88 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 333 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Поставят камери на всички училища и детски градини в София...

На всички столични училища и детски градини ще бъдат поставени камери до 2022г. според новата Стратегия за сигурност на ...

Прочети още keyboard_arrow_right