Кметът на София: Следващата седмицата в над 10 ДКЦ-та ще има ковид зона

Кметът на София: Следващата седмицата в над 10 ДКЦ-та ще има ковид зона

Снимка: Фейсбук

Държавата ще осигури безплатните антигенни тестове, днес отварят ДКЦ 20 и 22

Още две поликлиника в София от днес отварят ковид зона и това са ДКЦ 20 и 22. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред СОС. Днешната сесия започна с отчет на столичния кмет за предприетите мерки и действия с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в столицата.

От следващата седмица над 10 поликлиники ще имат ковид зона, след като вчера първите три започнаха да функционират и днес вече има опашки от пациенти. "Обособянването на такава зона е с цел да намалим натиска върху болниците в София. Там могат да отидат всички хора със симптоми или изпратени от личния лекар и да са спокойно, че ще бъдат прегледани", каза Йорданка Фандъкова.

От средата на октомври т. г. има бързо покачване на броя на заразени и хоспитализирани в софия. Получаваме ежедневно информация от Столична РЗИ. В края на октомври преминахме 1000 заразени на ден, на 4 ноемврит. г. вече имаше висок пик от 1619. В последните 7 дни процесът се стабилизира, нивата са високи, но няма резки пикове.

Внимателно следим хоспитализирани пациенти и натиска върху здравната система. Целите са намалим натиска върху болниците и нуждаещите да се лекуват, и да се осигури по-добра медицинска грижа за болните, които се лекуват вкъщи. Работното време на ковид зоните ще бъде публикувано на официалния сайт на съответното ДКЦ.

През втората половина на октомври приехме по-ограничителни мерки и на 24 октомври т. г Общинския оперативен щаб бе взето решение за затваряне на нощните заведения, а след няколко дни работно време на заведенията бе ограничено до 23.30 часа. Насочехме се към местата, където се събират повече хора и не е възможно да се спазват мерките и дисциплината. В последствие гимназиалният курс в столицата премина към онлайн обучение.

Последното решение на щаба, от вчера, е за удължаване на всички мерки за още 2 седмици с цел да се стабилизира ситуацията в София, за да имат възможност лекарите да ни лекуват. Разбира се при строг контрол.

Кметът на София каза, че в момента 6 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община проверяват големите супермаркети и големите спирки на градския транспорт, като тяхната задача е подкрепяща и предупреждаване на гражданите да спазват мерките. Днес 6 екипа на АПП работят в 10 района на София.

"В последната седмица актовете и санкциите са изключително малко, което говори, че хората спазват дисциплина. За последния месец Столичен инспекторат и полицията са направили хиляди проверки и има само 12 акта. СДВР извършва проверки и на каратинирани от началалото на месеца 6656 проверки. Заедно с ограничителните действие и мерки има активна дейност на подкрепящи мерки и информационна осигуреност на граждните на сайта на Столична община.

Възстановихме и дейността на АПП за възрастни и болни хора, и уязвими групи, карантинирани, и ежедневно те изпълняват поръчки за пазаруване основни хранителни продукти и лекарства", отчете столичният кмет.

"Нашата задача за разкриване на нови легла в болниците е по отношение на общинските болници. Във Втора градска болница има 26 активни легла, осигурени с екипи и очакваме да достигнат 40 легла. Директорът доц. д-р Узунов работи за сформирането на екипи и за още 14 легла. В Четвърта градска болница има 14 легла плюс 3 интензивни и трябва да изпълнят броя от 15 легла. Пета градска болницав момента е с 47, а до края  на седмицата да станат 35. Д-р Борил Петров работи за разкриването на 150 легла, за да се включи в програмата за 50% на ковид легла от общия брой, по заповедта на здравния министър. Първа градска болница има 42 легла и проф. Димитров също работи за 113 легла.

Третата мярка откриването на ковид зони в ДКЦ-та е да подпомогне процеса да спре огромния натиск от болни без усложнение, и да помогне на личните лекари чрез по-добра диагностика. Благодаря на управителите на ДКЦ-та, които в първия ден разкриха такива зони.

Към момента натискът е изключително сериозен и очевидно имаше нужда от това звено. Ние осигуряваме антигенни тестове за пациенти със симптоми и насочени от лични лекари. Имам уверението, че след седмица ще получим безплатните тестове от държавата, аз се договорих с Министерство на здравеопазването и правителството да отпуснат средства по програма за осигуряването средства за екипите и тестове", каза Фандъкова пред сесията.

Утре ДКЦ-та 20 и 23 също отварят ковид зони. Към момента смятам, че допълнителни мерки не се налагат, предвид стабилизирането, целта е да има намаляване натиска и най-вече към болниците. Ситуацията е сложна, хората са притеснени и целите на ковид зоните е хората да са по-спокойни, че има кой да ги види. Очакваме да има опашки, при възможност ще разширяваме тази програма. Следващата седмица очаквам ДКЦ-тата с ковид зони да станат 10 или 11.

Най-сериозният проблем са медиците - лекари, сестри, лаборатни. След допълнителното заплащане, като цяло, има интерес и надежда за включване на екипи от други звена да дават дежурства", каза кметът на София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
 • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Кантарджиев става консултант на Столична община за COVID-ва......

Прясно пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев став...

Прочети още keyboard_arrow_right