Кметът на София заедно екип на АПП доставя храна на възрастни и самотни

Кметът на София заедно екип на АПП доставя храна на възрастни и самотни

Снимка: Столица.bg

И през уикенда екипите на АПП пазаруваха храна и лекарства на възрастни

Само за седмица на 165 адреса, където живеят възрастни хора, е доставена храна от екипите на а "Аварийна помощ и превенция" (АПП ) на Столична община. Без почивка, всеки ден, включително и през уикенда, "софийските спасител" пазаруват и доставят храна и лекарства на възрастни, самотни и трудноподвижни хора в София.

Днес към екипите се присъедини и кметът на София Йорданка Фандъкова, за което съобщи самата тя в социалната мрежа. "Драгомира, Лидия и Виктория, на които днес занесох храна и лекарства, стриктно спазват препоръките и не излизат от вкъщи. Разбира се, излизането навън и контактите с приятели им липсват. Искаха да кажат на повече хора, че сега е важно да сме отговорни и единни и затова го казвам и от тяхно име. Останете вкъщи! Ние можем да Ви помогнем при нужда!", призова столичният кмет.

Йорданка Фандъкова благодари на Венци и Боян от Аварийното звено и на Ани и Джефри от БЧК, с които днес заедно са доставяли храни и лекарства на адреси.

"И не защото е важно кой какъв е в този момент, а защото е важен пример за солидарността – Джефри е от Белгия, от три години и половина живее в България, работи за IBM и е доброволец на БЧК", подчертава столичният кмет.

"Срещаме разбиране в големите хранителни вериги и бързо ни пускат за пазаруваме. На ден доставяме на над 50 адреса най-необходимите продукти и лекарства, които трябва да стигнат на хората най-малко за три дни", разказаха пред Столица.bg от АПП.

Към тях се присъединиха доброволци от БЧК и към всеки екип от служители на аварийното звено има и доброволец.

За всички са осигурени защитни облекла, маски, очила, ръкавици и са брандирани, така че "софийските спасители" отдалеч се виждат и ги разпознават, както хората, за които ще пазаруват така и по хранителните магазини и аптеките. Рядко им се случва, но понякога възрастните хора са си загубили рецептите, а се нуждаят от лекарства, но екипите успяват да намерят решение.

За да няма измами възрастните първо си дават поръчката по телефона и екипа отива на адрес показва списъка, хората го потвърждават, дават пари и тогава се пазарува. Хората се съобразяват и не проявяват капризи, като например да си поръчват вегански хляб, който трябва дълго да се търси.

От началото на извънредното положение от Столична община бе създадена организация за доставки по домовете за възрастни хора. Със задачата са ангажирани 40 човека от „Аварийна помощ и превенция“, 18 служители на дирекция „Транспорт“, 28 доброволци от доброволното формирование на София, 27 доброволци от БЧК и граждани всеки ден отговарят на обажданията и носят храна до дома.

Вече е готов и първият ни екип от 28 граждани, които се записаха за доброволци. През следващата седмица и те ще бъдат включвани в доставките, защото работата ни се разширява. Благодаря на всички граждани, които се записват за доброволци, написа Йорданка Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
 • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
 • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
 • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
 • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
 • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 237 Гласове)
Общо гласували: 638 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Още 40 места се отварят в новата детска градина в район Нови Искъ......

С още 40 се увеличават местата в детските градини в район Нови Искър от есента. В Курило ще заработи чисто нова, модерна...

Прочети още keyboard_arrow_right