Комисията за реконструкцията на пл. "Св. Неделя" се събира в средата на месеца

Конкурс за площад "Света Неделя"

Снимка: Столица.bg

Победителят от международния архитектурен конкурс ще получи правото да проектира пространството в идеалния център на столицата

Комисията за избор на проект за реконструкцията на площад "Света Неделя" се събира на 14 ноември т. г. , научи Столица.bg. До тогава е и крайният срок за подаването на проектите и документацията на участниците в конкурса. Очаква се да има промени на членовете на журито. В него има чужди архитекти и някои нямали възможност да дойдат до София, съобщиха от НАГ.

Изборът на проекта за трансформацията на "Света Неделя" е с международен конкурс, в който участват чужди архитектурни студиа. Журито също е с участието на главни архитекти на европейски градове като Варшава, Москва и др. Сред членовете е и главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, общинският съветник Малина Едрева, председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, който вече е общински съветник в СОС и други езвестни наши архитекти.

В първият етап на конкурса с идейни проекти участваха 14 архитектурни студиа. От тях комисията избра 7, които продължават във втория етап и ще разработят проекти за трансформацията на площад "Света Неделя". От седемте има само един български участник.

Победителят и класираните до 5-о място ще бъдат премирани. Първият ще получи награда от 70 000 лв., вторият 60 000 лв., третият 50 000, а петият 10 000 лв. Класираните на шесто и седмо място няма да получат премия.

След това победителят ще бъде поканен да разработи цялостен проект за 250 000 лв. Във втората фаза на конкурса проектите ще бъдат със стойност - изпълнимост, което също е един от критериите.

Ето и участниците, които са в надпреварата за поректиране на "Света Неделя":

- Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell

- Студио Паола Вигано

- "Конкурент-90" ЕООД

- Студио Вилмот

- Студио Фуксас

- Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян

- Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онла......

Препроектирането на пространството около храм паметника "Св. Александър Невски" приключи и на 3 юни т. г. от 16 часа ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right