Консултативен съвет прие "Обобщени мерки за прилагане на ЗБЖЕ в СО"

-

Снимка: Facebook

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на заключителната среща на членовете на консултативен съвет за задълженията на Столична община, произтичащи от Закона за българския жестов език. Тя поздрави членовете на съвета за тяхната работа и връчи грамоти на четиримата глухи консултанти за приноса им към работния процес.

Работата на консултативния съвет започна през м. октомври, разказа общинският съветник и член на консултативния съвет Анна Стойкова. Целта на неговата работа беше да се дискутират с всички заинтересовани страни дейностите, които Столична община (СО) трябва да осъществи за да изпълни задълженията, произтичащи от Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ) до края на 2022 г.

"В рамките на шест месеца проведохме ежемесечни заседания и много работни срещи с участието на представители на глухата общност. В КС, освен колеги общински съветници, администрация, включително районни кметове, участваха и четирима глухи консултанти, които ни оказаха ценна подкрепа, въвеждайки ни във важни принципи и детайли, свързани с техния живот, култура, идентичност, с които трябваше да се съобразим, приемайки "Обобщени мерки за прилагане на ЗБЖЕ в СО". Тяхното участие ни даде спокойствието, че решенията, които вземаме са одобрени от тях - хората, които най-добре познават потребностите на глухите и сляпо-глухи лица", разказва още Стойкова.

Анна Стойкова изрази надежда усилията на работната група да завършат успешно с приемане План за действие относно прилагане на ЗБЖЕ в част административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица в СО на сесия на Столичен общински съвет.

По думите ѝ процеса на осигуряване на достъпност за глухите хора ще продължи и ще се надгражда и това отново ще става с помощта на хората от глухата общност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Общинската администрация в София ще пести от ток и парно през зим......

Сградите на общинската администрация в София ще посрещнат зимата с по-слабо отопление. Икономията се налага заради висок...

Прочети още keyboard_arrow_right