Малкото езеро до с. Негован вече е защитена местност

-

Снимка: Столична община

Малкото езеро от югозападната страна на с. Негован, където започна засаждането на новата гора на София, е обявено за защитена местност, съобщават от Столична община.

По предложение на Столична община до Министерство на околната среда и водите за обявяване на нова защитена местност „Малко Негованско езеро“, територията е обявена за защитена със заповед на министър Борислав Сандов от 15.04.2022 г., на основание Закона за защитените територии. Целта е опазване на езерната екосистема, представляваща местообитание на ценни и защитени растителни и животински видове.

В периода 2012 г. – 2015 г. Столична община изпълни на това място проект за възстановяване на приоритетни хабитати от типа „влажни зони“, и видове с европейско значение по течението на река Лесновска в района на с. Негован. Проектът беше финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2014 г.

Проведен е петгодишен мониторинг от Научно-изследователския сектор към Софийския университет „Свети Климент Охридски“ за ефекта от дейностите по проекта. Той показа, че новоизградените езерни участъци придават специфични характеристики на средата. Новосъздадените и съществуващите от преди местообитания в езерото продължават да са притегателно място за голям брой мигриращи и гнездящи птици, а създадените по проекта плитководия привличат за хранене редица водолюбиви видове. Освен присъствие на богата и разнообразна защитена орнитофауна, в езерото са установени и популации на защитени, водни, растителни видове, включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие.

Новата защитена местност е с площ 49,916 дка и се намира в непосредствена близост до терена, предвиден за залесяване с дъбови дървета по инициативата на Столична община „Новата гора на София – 2“. Успешното реализиране на инициативата ще създаде уникален за биологичното разнообразие горско-езерен екологичен комплекс, предлагащ подходящи местообитания за редица защитени видове от флората и фауната и имащ потенциала да се превърне в любимо място за отдих и рекреация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1073 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1269 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София - Европейска столица на спорта почисти и възстанови Симеоно......

Столична община продължава дейността по дългосрочната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструк...

Прочети още keyboard_arrow_right