Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Ботев" (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

 • Монтираха новите релси в отсечката между Руски паметник и бул. "Христо Боте

  Снимка: Столица.bg

Ремонтът в първия участък върви по график и е в срок, следващата седмица поставят и от "Пирогов" до "Бъкстон"

Реконструкцията на бул. "Цар Борис III" и цялостното обновяване на трамвайното трасе е по график и сторителните дейности са в срок. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти на обекта. Столичинят кмет и зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов днес за пореден път инспектираха работата на строителя.

Нови трамвайни релси бяха поставени в отсечката от Руски паметник до бул. "Христо Ботев", видя Столица.bg. Както вече е известно в този участък ще има зелено трамвайно трасе, а цялата отсечка ще бъде линеен парк по проект на френското архитектурно студио "Вилмортархитекти". Освен поставените нови релси, има изводи за новото осветление в парка. За амтоматичната поливна система са предвидени има два резервоара под земята. Единият, откъм "Христо Ботев" вече е поставен, тези дни ще се вкопае и вторият, откъм Руски паметник.

В пешеходна зона с пейки, озеленяване и велоалея става бул. "Македония"

"В момента това е най-големия строителен обект и причиняваме нудобства на столичани, защото трамваят е спрян и хората се извозват с автобуси. За нас е важно да се работи в срок и с нужното качество. Инж. Джоргов е всеки ден тук заедно с надзора. Трябваше да се съобразим с времето, но дейностите са в график. След като бяха преместени всички мрежи, основата е направена и има фронт за работа. Това, което за мен е важно е качеството. Всеки ден се взимат проби от всички възможни материали, основа, бетон и ще ще продължат да се взимат, за да не се налага след това да се връщаме, разбира се, ако се наложи ще се връщаме, но се надявам с този засилен контрол качеството да е на ниво. Строителният надзор също е тук на обекта постоянно, както и специалисти от Столична община. Даваме си сметка, че затрудняваме движението, но трамвайните релси от десетилетия не бяха сменяни", коментира кметът на София.

От следващата седмица ще започне и монтажът на релсите от "Пирогов" към "Бъкстон". "Работи се и по ул. "Алабин" и досега разговаряй с представител на строителя. Изисквам да се работи с нужния брой хора. Трябва да е наситено с биргади и навсякъде, където има фронт да се работи едновременно, за да се гарантира спазването на срока. Към момента имаме уверението, че имат готовност за това", каза Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет уточни, че първият етап на реконструцията от Съдебната палата  до "Бъкстон" трябва да приключи през пролетта на 2022 г., през април трамваят да се движи и да се започне работа в следващия участък от "Бъкстон" до Княжево.

"Надявам се графикът да се спази, ако се случи по-рано е по-добре, но е важно да е качествено и да не се връщаме след това", призна притесненията си Йорданка Фандъкова. 

След реконструкцията в края на отсечката Руски паметник - "Христо Ботев", ще има три ленти в локалното, а не две както досега. Очакват се тези дни в София да пристигнат  представителите на фреското архитектурно студио и преди да се започне работа по линейния парк, да си поставят условията за качественото изпълнение на проекта.

Столичният кмет обсъди изграждането на парк „Македония“ с френски архитекти (СНИМКИ)

"Лентите за движение стават 3 ленти долу на кръстовището на локала пред АПИ, защото преди имаше задръствания, а сега ще се осигури втора лента за ляв завой, и ще се облекчи трафикът. Изграждането на линейния парк ще е успоредно с релсовия път. ще има дървесна и храстова растителност и ново паркиране, което ще е успоредно от двете страни. броят на паркоместата намаляват с около 20%", обясни и зам.-кметът инж. Ангел Джоргов.

Той коментира, че заради обилните дъждове и времето е имало затруднения, но въпреки това на пл. Македония сторителните работи са в график и дори са напред  с няколко дни.

"Дъждът доста повлия за да направим основата, нивото каквото трябва да бъде по показателите по проект в участъка от "Пирогов" до "Бъкстон". Надяваме се от тази седмица, вече е по-сухо и всеки ден се взимат проби. Когато достигнем показателите започва монтажа на релсовия път. Преди това трябва да се направи реконструкция на инженерни мрежи и отводнението, което е много важно за трамвайното трасе. И в този участък ще натиснем, за да спазим срока", обясни инж. Джоргов.

Изследавнията на строителните материали се правят в няколко лаборатории и всички са независими и акредитирани, като успоредно с пробите, които е длъжен да прави по договора изпълнителя, строителният надзор също тества в отделна и различна лаборатория. Проби се взимат буквално всеки ден от различни участъци на трасето. В моемнат показателите, които сме достигнали са доста над проектните, коментира зам.-кметът по строителството.

"Ще бъде наситено с работници следващите дни когато терена позволява да влезем с механизация и да се работи работи още по-усилено. Но в тази кал досега не позволяваше да се влезе с механизация, защото тя не може да излезе и след това ще имаме санкции, че сме замърсили града. Да, на информационната табела е посочено 150 работници на обекта и те ще са разпределени навсякъде по трасето и в момента има много хора на кръстовището на "Пирогов". Там в момента работи и се прехвърляме от другата страна на релсовия път, за да стане връзката с "Пенчо Славейков", обеща Милчо Ламбрев, ръководител на целия екип на обекта и представител на фирмата изпълнител - Водострой холдинг (ВДХ).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (28%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (37%, 252 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 13 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 188 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 47 Гласове)
Общо гласували: 690 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Еко-Е рали България ще участват и четири екипа от Столичен инсп......

  Четири екипа на Столичен инспекторат ще участват в 9-то издание на Еко-Е рали България. То ще протече  под ...

Прочети още keyboard_arrow_right