На 26 май всички градини и ясли отварят в София

На 26 май всички градини и ясли отварят в София

Снимка: Столица.bg

По 4 пъти на ден ще се дезинфекцират детските площадки

Детските градини и ясли в столицата отварят на 26 май т. г., тогава е първият работен ден след празниците. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

В момента в детските заведения в Столична община се извършва сериозна организация и подготовка за отварянето. "Всички детски градини и ясли ще отворят врати", допълни и зам.-кметът Тодор Чобанов.

по 4 пъти на ден ще се дезинфекцират детските площадки и да обработването отговарят директорите на детските заведения. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини.

Здравословно им състояние ще се проверява всяка сутрин от медицинския персонал на детската градина. Малчуганите с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София ще получат инструкция за организацията на работата, за да се осигурява дистанция между различните групи, персонала и родителите.

децата и учителите ще прекарват повече занимания навън при хубаво време. Забранява се посещението на родители в помещенията. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и че са съгласни детето да посещава градина. Все още формулярът се очаква да бъде одобрен и публикуван от МОН, а след това ще бъде качен на сайта на Столична община.

Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци.

"За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания", съобщи кметът на София.

До петък директорите на детски градини и ясли трябва да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група, предупреждава столичният кмет.

Фандъкова нареди до 26 май всички дворове на детски градини да бъдат окосени и обработени против кърлежи. Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР: Много заведения в София не спазват мерките...

Служители на СДВР извършиха проверки за спазване на противоепидемичните мерки от столичните заведения. Снощи, след 23.30...

Прочети още keyboard_arrow_right