НАГ издава виза за възстановяване на Драгалевския лифт до Бай Кръстю

НАГ издава виза за възстановяване на Драгалевския лифт до Бай Кръстю

Снимка: Фейсбук

Анализ на френска компания показва, че Княжевският може да се възстанови и ще струва около 13 млн. евро

Тази седмица Витоша ски, собственик на лифтови съоръжение на Витоша ще получи виза за възстановяване на Драгалевския лифт от първа станция до Бай Кръстю. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт

За Драгалевския лифт имахме уверение от Витоша ски, че ще го възстановят от първа станция до Бай Кръстю. Те подадоха заявлени в петък за издаване на виза за реконструкция, като успоредно с това внесоха и проекта за възстановяване на строителните книжа. Визата ще успеем да издадем още тази седмица. Но всичко зависи от тяхната воля да направят необходимите съгласувателните процедури с дирекцията на ПП Витоша, с МОСВ и респективно да внесат проектна документация, която да отговаря на правилата и нормите и да се инвестира в това съоръжение", каза арх. Здравков.

И собственикът Витоша ски искал да се възстанови Княжевския лифт

Възможност за възстановяване има и на Княжевския лифт, който е ябълката на раздора от над 15 години между Столична община и Витоша ски. Анализ на известна френска компания, която изгражда лифтови съоръжения в Алпите показва, че Княжево отново може да се радва на работещ лифт. За възстановяването в първоначалния вариант обаче цената е много висока - 13 млн. евро.

Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

"Има издадена поредна заповед за възстановяване на съоръжението от кмета на Витоша. Бяха отпуснати от СОС 30 000 лв. за анализ на съоръжението от една известна френска компания, която проектира множество лифтове в Алпите. Анализът доказа, че такова възстановяване е възможно. Ние имахме среща с проектантите и от въжени линии, които представиха тяхно становище по тази експертиза. Считам, че със заповедта, която ще се издаде ще се вмени конкретно задължение за възстановяване на лифта. Защото анализът на френската компания показа, че възстановяването на Княжевския лифт в първоначалния му вид, с проектиране и изграждане, ще струва около 13 млн. евро. Това са значителни суми за тези съоръжения и ако не работим със собствениците, трябва да търсим други начини чрез механизмите, които ни дава ЗУТ и да инвестираме тези средства", каза главният архитект на София.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започват есенните класирания в столичните детски градини...

Първото от есенните класирания за детските градини в София ще бъде на 19 август  - петък. След това те ще текат вся...

Прочети още keyboard_arrow_right