Новите щандове на "Славейков" ще предлагат общо 1400 тома книги

Новите щандове на "Славейков" ще предлагат общо 1400 тома книги

Снимка: Столица.bg

7 щандове-библиотеки да бъдат сложени под част от перголите на площад „Славейков“. Това ще гласуват на предстоящото си утрешно заседание общинските съветници. Вносителите на проекта са Николай Стойнев – председател на комисията по икономика и Георги Георгиев – председател на комисията по финанси. Предложението на изпълнителния директор на „Пазари Запад“ ЕАД Галина Бежанска е новите преместваеми обекти да бъдат проектирани, изработени и поставени за сметка на дружеството. Идейният проект е на арх. Димитър Паскалев, който е част от екипа спечелил второ място в конкурса за проект за реконструкция на Зона 2.Това съобщават от Столична община и дават подробности за новите щандове. 
 
Изделието представлява отваряема и разгъваемаконструкция, предназначена за продажба и съхранение на книги в открити публични пространства. Състои се от две стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се монтира върху бетонов фундамент под настилката. Над щанда е разположена стъклена козирка, предвидени са и прозрачни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има рафтове за по около 200 тома книги, са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с монтирано лъчисто отопление, а при затварянето им се превръщат в осветена експозиционна площ за книгите. „Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги – откакто те съществуват.“, обясни авторът на идейния проект арх. Паскалев. 
 
Щандовете с книги ще бъдат върнати на площад "Славейков"

Раздвижване по пл. "Славейков", показаха общата схема за щендери на книжния пазар

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна експлоатация. Ето защо са предвидени най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите части и аксесоарите. Първо ще бъде изработен прототип, който ще се монтира на площада и след одобрението му ще се пристъпи към изработката на останалите щандове. Предвидената максимална цена е до 276 000 лв, като при избора на изпълнител ще се търси най-доброто съотношение между качество и стойност. Според изчисленията „Пазари Запад“ ЕАД ще възвърнат инвестицията си до 2-3 години.
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София награди атлети в неравностойно положение...

Кметът на София Васил Терзиев награди с плакети за спортни постижения атлети в неравностойно положение. Отличията се дав...

Прочети още keyboard_arrow_right