Новият зам.-кмет по екология на София: Проектите ще се управляват прозрачно с безкомпромисно качество

Новият зам.-кмет по екология на София: Проектите ще се управляват прозрачно

Снимка: район Подуяне

Десислава Билева е съобщила на кмета Йорданка Фандъкова, че старото ръководство на Топлофикация има договори с фирми на Ковачки

Експертно, а не политическо лице е новият зам.-кмет по екология в Столична община. Това е Десислава Билева, която днес бе представена пред журналисти от кметът на столицата Йорданка Фандъкова при посещението на последната спирка на новата трета метролиния - "Хаджи Димитър" в район Подуяне.

"Искам да благодаря на кмета за гласуваното доверие. С моите действия ще оправдая това доверие. Не принадлежа на никоя политическа сила и съм експертен човек. Ще работя изцяло за целите на най-проблемната тема, а именно за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Всички знаем, че това е тема, която касае всеки жител на столицатаи ще бъде мой първи и основен приоритет", каза пред журналисти Билева. За поста тя сменя Йоана Христова, която преди 2 седмици подаде оставка. 

Билева бе член на Надзорния съвет на общинското дружество "Топлофикация-София" и преди около месец подаде оставка. Тя е работила като експерт в МРРБ пре различни парвителства, после в МЗ, преподавател е в НБУ. била е ръководител на европроекти с МОСВ по програмите за околна среда. 

"Последните години Десислава Билева беше в Надзорния съвет на "Топлофикация" и задачата й беше да подготви Трета фаза за битови отпадъци - инсталацията за преработка на RDF гориво. Преди дни проектът бе одобрен от ЕК. Билева беше човекът, който преди няколко месеца дойде при мен и ме сезира за сключени договори на старото ръководство на "Топлофикация" с фирми на Ковачки без решение и информация в Надзорния съвет. Тогава поисках смяна на директора на дружеството и договорите бяха прекратени, а "Топлофикация" излезе на борсата за електроенергия и топлоенергия.  Най-големият тест за г-жа Билева ще бъде приключването на проекта за Западен парк. Знаете за трудностите там", каза столичният кмет.

"В настоящия момент Столична община управлява проекти за над 50 млн. лв. в сферата на подобряване на качеството на атмосферния въздух. До края на тази година ще бъде готова новата програма и тя ще бъде предоставена на обществеността за дискусия. Много ще разчитам на активното участие. Продължаваме активно и със сериозния проект, финансиран по ОПОС, 100% безвъзмездна финансова помощ, за подмяна на отоплителните устройства на домакинствата, които ползват твърдо битово гориво с алтернативни. Така че всичко това ще бъде пордължено и ще се възползваме от всички нови възможности по европейските програми да кандидастваме, за да продължим с проектите за по-чист въздух", обеща новият зам.-кмет по екология.

Тя коментира, че за нея е от изключителна важност ефективното управление и третиране на отпадъците на Столична община. "ЕК официално одобри проекта, който е за изграждане инсталация за комбинирано поризводство на топлинна и електрическа енергия - завод за преработка на RDF и смятам, познавайки проекта в детайли, че ще ви убедя, че е изключително екологичен, устойчив и социален за всички граждани. Знам, че има спекулации за този проект", каза Десислава Билева.

Тя заяви, че ще е безкомпромисна с качеството на изпълнение на проектите. "С моята експертност ще искам контрол на всяко ниво, разчитам на това, че проектите ще се управляват изцяло прозрачно и не на последно място безкомпромисно качество, защото това е важно за столичани. Продължаваме следваме политиката на Столична община", заяви Билева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (37%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 23 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (2%, 2 Гласове)
Общо гласували: 84 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От понеделник започва миенето на улици в центъра на София...

Поетапно започва миенето на карета и улици в централните райни на София. От понеделник по график ще се чистят улиците, а...

Прочети още keyboard_arrow_right