Начална страница / Столична община / Няма да има референдум за завод за изгаряне на RDF
сесия на СОС
Снимка: Столица.bg

Няма да има референдум за завод за изгаряне на RDF

Няма да има местно допитване за изграждане на завода за изгаряне на RDF. Столичният общински съвет не прие доклада, с който се иска референдум за изграждането на завод за изгаряне на RDF, което е трета фаза от Интегрираната система за оползотворяване на отпадъците в Столична община.

Становището по доклада на водещата комисия за местно самоуправление беше против провеждането на референдум. Мотивите – незаконосъобразност и нецелесъобрзност. Така становището на комисията бе одобрено от СОС. От гласували 57 общински съветници, 41 бяха “за” и 16 “против”.

Да направим почивка и да излезем навън за 10 минути, пред общината. Нека да питаме 10 души дали знаят какво е RDF и ако 9 от 10 души отговорят че знаят, аз ще гласувам за референдума, предложи по-рано общинският съветник от РБ Борислав Бориславов.

Близо 3 часа и половина продължиха споровете около ползите и вредите от завода за изгаряне на RDF, което измести и темата за искания референдум. Още на предишната сесия стана ясно, че групата на БСП не са против одобрената вече от СОС технология, а искат площадката на завода да не е до Централна гара, а при завода в с. Яна, където е заводът за преработка на отпадъци.

Между вносителите на доклада има спор. БСП са одобрили технологията и искат промяна на мястото. Другите пък не харесват технологията, заяви Карлос Контрера , председател на “Патриоти за София”.

“Проектът ще е от полза за Топлофикация, за абонатите на дружеството и за обществото. След изплащането на заема за 15 години, гратисния период, инвестиционни разходи и др. ще има приходи от продажба на топлоенергия и електроенергия. И след периода общинското дружество “Топлофикация” остава с приход от 93 млн. лв.. Ползите за обществото са, че намаляваме зависимостта си от природен газ – 65 млн. куб. м годишно, което е около 18 млн. лв. С тази инсталация ще има по-малко разходи за закупуване на въглеродни емисии, което е около 6 млн. лв. годишно. Е, колеги, аз не мога да подкрепя референдума”, заяви Валя Чилова, председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране..

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Няма кандидат купувачи за къщата на Яворов

Няма кандидат за купуването на къщата на Яворов. това показа насроченият за днес търг от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *