Общински съветници предлагат удължаване на мерките в помощ на бизнеса в София

Общински съветници предлагат удължаване на мерките за бизнеса София заради

Снимка: Столица.bg

Удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада от COVID-кризата, предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС. Четвърти пакет икономически мерки, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, бе обсъден на среща с представители на бизнеса, в която участваха съветниците от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Николай Стойнев, Ботьо Ботев, Прошко Прошков и Карлос Контрера от ВМРО.
 
"Въпреки че служебното правителство абдикира от грижата за бизнеса, ние продължаваме с мерки за подкрепа и това е отговорното поведение." - коментира председателят на комисията по финанси в СОС Георги Георгиев.
 
Ето и мерките за подпомагане на бизнеса в столицата, които ще бъдат в сила до 1-и октомври 2021-а година:
 
Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО/районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.
 
Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана:
 
- при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%;
 
- при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.
 
За занаятчии фиксираната е 50%, а за земеделските производители – 20%.
 
Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си.
 
Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%. Сред мерките е предвидена и 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичен инспекторат глоби мъжа, отрязал антипаркинг колче с флек......

Столичен инспекторат санкционира мъжа, отрязал с флекс антипаркинг колче. За нарушението, което е станало в 9.30 ч. вче...

Прочети още keyboard_arrow_right