Очаква се и „Топлофикация София“ да бъде компенсирана по механизма на ЕК за цените на газа

Очаква се и „Топлофикация София“ да бъде компенсирана по механизма на ЕК за

Снимка: Столица.bg

Общинското дружество е внесло уведомления за инвестиционните намерения за изграждане на две нови инсталации с 240 MW мощност всяка

Механизмът за получаване на компенсации за високите цени на природния газ вече е изпратен за одобрение от Европейската комисия и се очаква, че „Топлофикация София“ също ще бъде обхваната за високите разходи за синьо гориво за месеците декември 2021 и януари 2022 г., съобщиха от Московска 33.

Това стана ясно по време на среща между министъра на енергетиката Александър Николов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, на която присъстваха и зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и изпълнителния директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

Предложеният механизъм от министерство на енергетиката е за компенсации, които директно ще се насочат за покриване на част от фактурите за природен газ към съответния доставчик. За двата месеца (декември, януари) се очаква компенсациите да са в размер около 140 млн. лв. общо за крайните битови потребители и топлофикационните дружества.

През миналата година Столична община и Столичният общински съвет алармираха за голямото разминаване между одобрената от КЕВР цена на природния газ, на която „Топлофикация София“ продава топлинната енергия на своите абонати и постоянно растящата цена на природния газ, на която дружеството купува природния газ от „Булгаргаз“.

Регулираната цена на природния газ в цената на топлинната енергия за първото тримесечие на 2022 г. е 48,80. През това време цената на природния газ постоянно се увеличава – през декември тя беше 102,33 лв., а през януари 2022 г. – 133,41 лв. Това води до натрупване на огромен по размер недовзет приход, за покриването на част от който ще бъдат предоставени компенсациите от министерство на енергетиката, а получатели в крайна сметка са битовите потребители.

По време на срещата беше обсъден и напредъкът по плана за модернизация и финансова стабилизация на „Топлофикация София“, който беше изготвен от консултантската компания „Black&Veatch“ с безвъзмездна помощ от американското правителство. Планът предвижда изграждане на нови когенерационни мощности за производство на електрическа енергия, които ще генерират допълнителни приходи за дружеството и ще стабилизират цената на топлинната енергия за гражданите.

„Топлофикация София“ вече е внесла уведомленията за инвестиционните намерения за изграждане на две нови инсталации с 240 MW мощност всяка. В момента продължават разговорите за осигуряване на финансиране и изготвяне на документацията за изграждане, която се очаква да е готова до средата на годината.
По предложения на министъра на енергетиката г-н Николов Столична община ще обследва възможности за приоритетно изграждане на ВЕИ-мощности на общински терени.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 801 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 925 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Кметът Фандъкова: Столична община ще участва в разработването на ......

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с министъра на транспорта Николай Събев, за да обсъди с него проблемите на ...

Прочети още keyboard_arrow_right