Още 3 кампуса може да има в Студентски град

Първият кампус в Студентски град

Снимка: Столица.bg

ПУП от 2008 г. спасил района от презастрояване

Най-малко още 3 кампуса могат да се обособят в Студентски град, след като вече е на път да се реализира първият такъв, обяви районният кмет на Студентски Димитър Дилчев. Терените съществуват, но на места имало частна собственост и именно това засега бавело процеса. Новият кампус, за който вече има избран проект ще е разположен на площ от 27 декара и ще има 4 студентски общежития - 3 на Техническия университет и едно на Минно-геоложкия.

Живеещите в него студенти ще имат нови алеи, озеленяване, осветление , търговска зона и други удобства. Най-.важното е, че ще има пропусквателен режим и ще се реши проблемът с паркирането, който от години тормози целия Студентски град. В кампуса е предвиден двуетажен паркинг за 140 автомобила, обясни Дилчев.

Остава още малко работа по техническата част на проектната документация, но вече сме към края, каза той пред кмета Йорданка Фандъкова. След около месец вероятно ще се пусне и обществена поръчка за избор на изпълнител на строителството на новия кампус. Според районния кмет такива зони може да има и на други места в Студентски град, но трябва да се мине през процедура по отчуждаване, защото имало частни терени.

Фандъкова го похвали за усилията и резултатите, които е постигнал в район Студентски. През 2001 г. е бил приет ПУП, който разрешавал строителството и по това време бил застроен и дворът на НСА "Васил Левски". Приетитят през 2008 г. нов ПУП обаче спасява 220 декара площ от застрояване в Дтудентски град. Сега на тези места можело да има 10 кампуса. Първият в Студентска лагер е с благословията на образователния министър Красимир Вълчев, тъй като теренът е изцяло държавен и финансирането за изграждането на кампуса е от МОН.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 530 са санкционираните за паркиране в зелени площи в столицат......

Стотици столичани се оказаха нарушители, след като са пракирали автомобилите си в зелени площи. При проверки Столичен ин...

Прочети още keyboard_arrow_right