От 1 януари софиянци се прекачват неограничено срещу 2.20 лв. за час в градския транспорт

От 1 януари софиянци се прекачват неограничено срещу 2.20 лв. за час в град

Снимка: Столица.bg

Билетите за време в столичния градски транспорт влизат в сила от 1 януари 2023 г. Новата тикет система дава възможност срещу старата цена на хартине билет от 1.60 лв. за 30 минути неограничено да се прекачват пътниците на превозни средства.

За час цената на билета е 2.20 лв. Новите превозни документи в обществения транспорт в София коментира председателят на СОС Георги Георгиев, след като тикет системата на столицата, стартирала през февруари т. г., премахна месечна карта за една линия.

"СОС си е свършил работата. Това, което сме гласували трябва да се изпълнява, лично аз извиках ръководството на ЦГМ преди седмици и поставих задача за разяснителна кампания. Вижда се вече и се опитваме да кажем на софиянци, че билетът е за време за пътуване, време, в което може да се сменят превозни средства и на практика се създават нови удобства и новата тикет система ще бъде използвана максимално. Билетът дават възможност за смяна на превозните средства без ограничение. Има го в цяла Европа и въвеждаме тази практика и в София, но като всяка новост в началото ще има притеснения. Убеден съм, че ЦГМ ще си свърши добре работата и ще си понесат отговорността", коментира Георги Георгиев пред журналисти при порверката на пазара на бул. "Черни връх".

По-скъпо ли ще излиза на хората, които досега си взимаха едномесечна карта за една линия, той препоръча ЦГМ да направят разяснения.

"Аз самият съм имал резерви за отпадането на картата за една линия, но г-н Бонев държеше на това предложение много, но не бях убеден в показания ми финансов ефект. Нека да видим как ще се случат нещата на терен и тогава да правим заключения. Предстоят новостите да влязат от 1 януари. Да дадем възможност на софиянци срещу същата цена да пътуват повече и вместо 3 пъти да купувате билети за автобус, метро и тролейбус, по 1.60, да успеете с билета за 30 минути да сменяте неограничено превозни средства. Това е целта на СОС, така е приета Наредбата", каза още председателят на СОС.

Той припомни, че ще има мобилни камери на контрольорите , за да се следи как седържат с гражданите, защото това било рисков и конфликтен процес.

"За контрола има какво да се желае, неведнъж сме изразявали отношение за контрола, има твърде много гратисчии, които не са санкционирани и това демотивира всички останали. Искаме доборсъвестните граждани да имат всички удобства на градския транспорт. Всички ние плащаме возенето на гратисчиите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София е сред финалистите за наградата на Европейската седмица на ......

София е един от трите града финалисти за наградата на Европейската седмица на мобилността 2022. Това съобщи зам.-кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right