От 18 града София е седма в конкурса на ЕК за Зелени градове

От 18 града София е седма в конкурса на ЕК за Зелени градове

Снимка: Столица.bg

Столицата е лидер в отделни категории, победителят ще се определи през есента

Българската столица зае седмо място в общото класиране на конкурса на Европейската комисия за Зелени градове. това съобщиха от Столична община. Участниците в екологичната надпревара са 18 града.

София се нареди на първо място в две категории - „Качество на въздуха” и „Интегрирано управление”. Предни позиции заема и в индикаторите „Адаптация към промените в климата” (3-то място), „Смекчаване на промените в климата” (4-то място) и „Енергетика” (4-то място), съобщиха от Столична община.

Главите „Отпадъци” и „Зелен растеж и екоиновации” са получили добри оценки и съответно 6-то и 7-мо място сред участниците.

Журито, съставено от международни експерти и учени, препоръчва надграждане на вече постигнатото в София в сферата на “Градска мобилност”, както и усилена работа по темите “Биоразнообразие”, “Устойчиво земеползване”, “Води” и “Шум”.

Резултатите от техническата оценка на градовете-кандидати в конкурса за наградата “Зелена столица на Европа” 2022 бяха оповестени на 12 май 2020 г. от Европейската комисия.

Конкурсът стартира през 2006 г. и целта е да окуражи усилията на местните власти да постигнат баланс между социално-икономическото развитие и опазването на околната среда.

Градовете–финалисти тази година са Дижон, Гренобъл, Торино и Талин. Победителят ще бъде избран тази есен след представяне на визията за развитие на всеки град.

За да се участват в конкурса през октомври 2019 г. рекорден брой градски управи предоставиха подробни доклади за оценка от експертите на ЕК. Всяка от кандидатурите е разделена на 12 тематични глави. Те описват детайлно актуалното състояние, резултатите от приложени политики в последните 10 години, както и стратегическите планове за бъдещо развитие.

Работата по кандидатурата на София за конкурса “Зелена столица на Европа 2022“ беше координирана от екипа на проект „Зелена София” на Столична община. Той e създаден в края на 2016 г. от кмета Йорданка Фандъкова, в отговор на предложение на инициативен комитет, който апелира столицата на България да участва в инициативата на ЕК.

Кандидатстването през 2019 г. е първи опит на града в конкурса. След анализ на резултатите и изготвяне на предложение за мерки, София отново ще участва в надпреварата и ще подаде своите документи през тази есен.

Какво представлява проектът "Зелена София"

Проект „Зелена София“ стартира по инициатива на кмета на Столична община през октомври 2016 г. и е структура към Фондация „Асоциация за развитие на София“. Екипът, който стои зад проекта има две основни цели. Едната е да координира всички политики на Столична община обвързани с устойчивото развитие на града, а другата е свързана с подготовката на кандидатурата на столицата за наградата на Европейската комисия „Зелена столица на Европа“. През последните три години, екипът идентифицира четири приоритетни области – качество на въздуха, управление на отпадъци, градска мобилност и градска среда, като реализира редица пилотни проекти, имащи за цел да предложат ефективни решения за решаване на проблемите на града в тези сфери и така градът да постигне напредък в своето устойчиво развитие.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Двойно повече малчугани вече посещават ясли в София...

759 от общо 2000 деца - абонати на самостоятелните детски ясли в столицата, днес са били доведени от родителите си в гра...

Прочети още keyboard_arrow_right