От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в София

Комин в софия

Снимка: Столица.bg

Само 6000 домакинства в София вече са заявили, че искат да си сменят печките и системите за отопление с алтернативи и екологични. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред жулналисти. Общо в столицата 20 000 домакинства имат възможност да подменят отоплението си, при това безплатно. Това предвижда проектът, който защити Столична община за подобряване на качеството на въздуха.

Столичният кмет обясни, че продължава да се работи по тези проекти и да се информират гражданите, че една от тези възможности е програма Live+. Заявленията се подават в районните кметства. Фандъкова отказа да коментира твърденията, че концентрацията на серен диоксид в София двойно надвишавали допустимите норми, с аргумента това да направят специалистите.

"Станциите, които мерят от ИА "Околна среда" дават различна информац. За мен е важно да продължаваме с политиките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София и това е от една страна подобряване на градския транспорт, от друга продължаваме изграждането на метрото, довеждащ транспорт по който работим, за да може повече хора да използват градския транспорт. Бус ленти и  велоалеи това е наша отговорност и ние го правим. Знаете, че най-големият проблем е отоплението на дърва и въглища. Защитихме два големи проекта и в момента работим, за да можем да убедим хората да сменят безплатно отоплителните си инсталации. Около 20 000 домакинства могат да се възползват, а засега заявилите се са около 6000 домакинства", каза Йорданка Фандъкова.

Тя заяви, че не отрича данните за въздуха, но това се каментира от специалистите. "Програма ни е с над 100 мерки и всички те се изпълняват. За съжаление не може с магическа пръчка да се изчисти въздухът в София без нашите усилия. Важно е какви коли караме, колко често ги караме, ползване на градския транспорт. Моята задача е да работя за подобряването на качеството на въздуха, колкото се може ограничаване на старите коли, които замърсяват, контрол върху системите. По моя иницатива предоставихме газанализатори на КАТ. Надявам се по-активно да ги използват и колите с не добри системи да бъдат спирани от движение, изключително важно е това", коментира столичният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (28%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (37%, 252 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 13 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 188 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 47 Гласове)
Общо гласували: 690 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

comment 1
19.11.2019 16:58
Венцислав Тонев
Подал съм заявление още август месец,служителката не знаеше за какво става въпрос.Вместо празни приказки,кметът Фандъкова да ми обясни,защо до ден днешен нямам дори становище на заявлението. Поредната далавера!Кога ще става подмяната,няма информация?Идното лятото или по средата на зимата,демагози!
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Еко-Е рали България ще участват и четири екипа от Столичен инсп......

  Четири екипа на Столичен инспекторат ще участват в 9-то издание на Еко-Е рали България. То ще протече  под ...

Прочети още keyboard_arrow_right