Начална страница / Столична община / От “Спаси София” сигнализираха за съхнещи фиданки в столицата
Източник: Димитър Кьосемарлиев

От “Спаси София” сигнализираха за съхнещи фиданки в столицата

От “Спаси София” подадоха сигнал до Столична община за изсъхнали новозасадени фиданки по софийските улици. Те призоваха кмета на общината, Йорданка Фандъкова, да се вземат мерки.

Според тях първите месеци са най-стресови за всяко дърво, ако няма адекватна поддръжка. Младите дървета се нуждаят от редовно поливане, за да изградят здрава и стабилна коренова система. Специалисти препоръчват и използването на торове за вкореняване. От “Спаси София” критикуват практиката на общината да се засаждат нови дървета и да не се полагат последващи грижи за тях. Те обощават, че всяко дръвче е засадено с парите на данъкоплатците.

Организацията настоява да бъдат изработени задължителни указания за това какви дървета да се садят по софийските улици в зависимост от климата, почвите, количеството дъждове, търсените ефекти (пречистване на въздуха, шумоизолация, осигуряване на сянка, красота, бърз растеж). Тези указания трябва да съдържат ясни правила как се режат, поддържат и оформят дърветата. По този начин подобни последици ще бъдат избегнати в бъдеще.

"Спаси София"
Източник: Димитър Кьосемарлиев

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Габриела Евтимова

Виж също

Йорданка Фандъкова получи приза “Кмет на годината” за “Паркове и екотранспорт”

Кметът на София Йорданка Фандъкова заслужено бе сред призьорите в шестото издание на конкурса “Кмет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *